Søk
Meny

Personvern i sosiale medier – slik tar du kontroll!

En laptop og en mobil.

Synes du personverninnstillinger virker komplisert? Det er faktisk enklere enn du tror.

Personvern på sosiale medier er viktigere enn aldri før, men uansett om du deler bilder eller annet innhold – er det er en myte at det er vanskelig å justere personverninnstillinger. Facebook og Instagram har gjort det enkelt for oss som brukere å endre på innstillingene våre, slik at vi får litt bedre kontroll på profilen og innholdet vårt.

Men hvorfor er det egentlig så viktig?

– Økt bruk av digital teknologi innebærer at det har blitt enklere å samle inn og dele personopplysninger. Personvernet vårt trues dermed i større grad enn tidligere. For at ikke personopplysningene dine skal komme på avveie, og brukes på måter som kan være uheldig for deg, er det viktig at du har et bevisst forhold til hva du deler i sosiale medier, sier Hilde Dahle, sosiale medier-ansvarlig i Telenor.

Her er tre enkle grep du kan ta for å ta vare på personvernet ditt:

1. Begrens profilsynlighet

Begrens synligheten til dine private profiler – tips om personvern i sosiale medier

Å gjøre profilen din privat på Facebook og Instagram er utrolig enkelt. Det er et godt første steg for deg som er bekymret for personvernet ditt. Husk også at du kan ha ulike innstillinger på ulikt innhold, og at du kan endre innstillingene dine når du vil. Selv om du har satt et bilde til privat, kan du altså gjøre det offentlig hvis du ombestemmer deg. Eller vice versa.

Vi har alltid etterstrebet å gi folk så mye kontroll som mulig når det kommer til hva – og til hvem – man deler med på Facebook. Alle disse valgene finnes under dine personvernsinnstillinger på Facebook, hvor du også finner «Snarveier for personvern», som guider deg gjennom tre enkle steg for å hjelpe deg å gjennomgå og endre viktige innstillinger – som hvem som ser hva du deler på Facebook og hvilke data Facebook bruker for å tilpasse brukeropplevelsen din, sier Nina K. Hareide-Larsen i Facebook Norge.

Slik finner du Snarveier for personvern:

1.       Åpne Facebook-appen og klikk på meny-knappen. Dette er knappen med tre horisontale linjer.

2.       Der vil du finne en knapp som heter «Innstillinger og personvern».

3.       Under denne finner du  «Snarveier for personvern».

Obs: befinner du deg på desktop så finner du «Snarveier for personvern» ved å klikke på spørsmålstegnet oppe på menylinjen.

Slik gjør du det:

2. Gå gjennom annonseinnstillinger

Det er mange som ikke vet at de kan justere annonsepreferansene sine på Facebook, men du kan faktisk definere dine personlige interesser – samt skru av tredjepartsdata. Fordelen er økt personvern, baksiden er at du kan oppleve å få mindre relevante, og mer irriterende, annonser. Men det er en liten pris å betale, vil mange mene. Du kan per dags dato ikke gjøre dette på Instagram, men du kan skjule annonser du mener ikke er relevante for deg.

Juster annonsepreferansene dine her >

3. Ha et aktivt forhold til innstillingene dine

Sitat om personvern i sosiale medier fra Hilde Dahle, SoMe-ansvarlig i Telenor: «Plattformene kan gjøre endringer i personverninnstillingene, uten at du får det med deg.»

Siden personverninnstillingene, og din egen holdning til hva du ønsker å dele, kan forandre seg fra tid til annen – lønner det seg å ha et aktivt forhold til disse, og oppdatere de jevnlig. Den enkleste måten å holde deg oppdatert på, er å ta Facebooks personvernsjekk.

Husk at du også kan endre synlighetsinnstillingene for gammelt innhold, f.eks. hvis du skal søke jobb – og ikke ønsker at fem år gamle bilder skal være synlig for en potensiell arbeidsgiver.  Hvis du ikke har lyst til å slette gammelt innhold helt, kan du velge at det kun skal være synlig for deg – og ikke for vennene dine.

Instagram

For best mulig kontroll bør du ha privat konto.

Du kan:

  • Kontrollere om kontoen er privat
  • Slette følgere
  • Definere en gruppe nære venner – og poste innhold kun til dem
  • Slå av dele til Facebook-funksjonen
  • Administrere om bildene dine kan deles videre
  • Slå av og på kommentarer

– De siste 15 årene har vi fokusert på å bygge det digitale motstykket til et torg for å hjelpe folk å knytte kontakt med venner, fellesskap, og interesser. Men folk ønsker også i økende grad å knytte kontakt privat i det digitale motstykket til en stue, som er årsaken til at vi bygger mot en mer personvern-fokusert sosial plattform, der man kan interagere privat på alle måter man måtte ønske, avslutter Nina K. Hareide-Larsen i Facebook Norge.

Ønsker du å slette eller deaktivere dine kontoer i sosiale medier helt?

Se hvordan du gjør det her >