Søk
Meny

Fokus på sosial manipulasjon under Nasjonal sikkerhetsmåned

Bilde som viser en mobil som ligger på et bord.

Nasjonal sikkerhetsmåned finner sted i oktober hvert år, og årets tema er sosial manipulasjon.

Nasjonal sikkerhetsmåned arrangeres i regi av Nasjonalsikkerhetsmyndighet. Årets tema, sosial manipulasjon, handler om at krimielle spiller på følelsene våre når de forsøker å svindle oss.

– Uansett hvor avanserte sikkerhetssystemene våre blir, er det nå vår egen psykologi, våre følelser og våre handlinger som utnyttes i digitale angrep. Dette understreker behovet for å forstå og beskytte oss mot de ulike taktikkene som brukes mot oss i den digitale digitale verden, sier Eivind Reiner-Holm, seniorrådgiver hos NorSIS til NSM.

Hva er sosial manipulasjon?

  • Sosial manipulasjon er en sekkebetegnelse på mange ulike svindelteknikker, og er nøkkelen til all nettkriminalitet.

  • Ved å spille på følelser som frykt, fristelse, grådighet, nysgjerrighet og tillit forsøker svindlerne å få deg til å utføre handlinger som ikke er i din interesse eller gi fra deg sensitiv informasjon.

  • Svindlere kan typisk være ute etter BankID, personnummer, passord og betalingskort.

  • I blant vil de forsøke å få deg med på en investering (for eksempel kryptovaluta), mens de andre ganger kan true med å spre private bilder.

Med SAFE Svindelforsikring fra Telenor kan du få hjelp hvis du blir lurt.

Les mer om SAFE her >

Våre artikler om sosial manipulasjon:

Slik kan sosial manipulasjon brukes i praksis:

Til slutt ønsker vi å minne om det viktigste rådet sikkerhetsekspert i Telenor, Thorbjørn Busch, har gitt til Online tidligere: Stopp, tenk og sjekk.