Søk
Meny

ID-svindlerne lar deg sitte igjen med regningen

Personinformasjon er blitt en handelsvare – slik kan du sikre at du ikke blir utnyttet.

Om du en dag logger på nettbanken, og oppdager at uvedkommende har brukt din informasjon til å for eksempel kjøpe varer på nett, er du ikke alene. Årlig blir nemlig 150.000 nordmenn rammet av ID-tyveri.

Beskytt personinformasjon

Det viktigste for å unngå at noen stjeler identiteten din, at du er kritisk og restriktiv med personinformasjonen – samt hvem du deler den med.

En god regel er at om noen kontakter deg og ber om informasjon, skal du være sikker på hvem det er. Aller helst skal du ha initiert kontakten selv.

Følgende tre punkter kan det være greit å være bevisst på:

  • Er nettrafikken kryptert? Når du overfører sensitiv informasjon som for eksempel kortnummer i nettbutikker, må tilkoblingen være sikker. Surfer du mobilen, kan du bruke mobilnettet – eller aktivere SAFE WiFI, som er en del av sikkerhetspakken SAFE.
  • Bruk 2-trinnsverifisering der det er mulig: Da kan ingen andre logge seg inn med ditt passord
  • Har du gode passord? Bruk gjerne et passordprogram. Om du ikke orker å ha for mange passord, bør du i hvert fall unngå det samme passordet på finans og sosiale medier

Litt tryggere med SAFE

SAFE er en sikkerhetsløsning fra Telenor som kan hjelpe deg om du utsettes for svindel og identitetstyveri – eller om du ønsker å unngå dette.

Inkludert i tjenesten er SAFE ID-vakt, en funksjon som varsler deg dersom dine registrerte betalingskort, epost-adresser og innloggingsdetaljer dukker opp på et usikkert sted på nettet.

Dermed kan du raskt reagere og redusere risikoen for at noen misbruker din data hvis dette blir spredt på internett.

Oppryddingen kan bli langvarig

Om pengene først er borte fra konto, må du belage deg på å brette opp ermene.

Det er mye lettere å bedyre din uskyld når du sitter med en anmeldelseskopi i hånden. Da har du dokumentasjon på at du har gjort noe, men du må kontakte hver enkelt å si at «denne regningen vil jeg ikke vedkjenne meg» og vise til anmeldelsen av forholdet.

Neste steg er å reservere seg mot kredittvurdering. Det folk ønsker med ID-tyveri, er nemlig å utnytte kredittverdigheten din til å handle slik at du sitter igjen med regningen.

Hver gang det forekommer en handel som resulterer i en faktura, blir det gjerne gjennomført en kredittsjekk som viser om du er kredittverdig. Det går an å legge inn en sperre hos de ulike selskapene som gjør at ingen får lov til å gjøre det uten en godkjenning med passord fra deg.

Inkludert i SAFE er også SAFE ID-tyveriforsikring, som sikrer deg hjelp dersom du er blitt utsatt for ID-tyveri. Du kan dermed få advokatbistand og økonomisk kompensasjon ved misbruk og svindel.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

SAFE inkluderer tre tjenester:

• SAFE WiFi

• SAFE ID-vakt

• SAFE ID-tyveriforsikring

SAFE koster 129 kr/mnd. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenor-kunde.

Prøv SAFE