Slik varsler du dine kjære etter en krisesituasjon

Fortell at du er trygg – eller spør noen om de er det.
Gi beskjed om at du er trygg

I en stadig mer globalisert verden hender det ofte at noen du kjenner befinner seg på et sted der det oppstår en krisesituasjon. Eller kanskje det er du som brått befinner deg på et sted som brått blir verdens midtpunkt?

I slike situasjoner er det ofte kritisk å varsle venner og familie om at alt har gått bra, så de slipper å bekymre seg unødig.

Trygghetssjekk på Facebook

Samtidig er det ikke alltid enkelt å nå frem over mobilnettet etter en slik hendelse, ettersom det kan være overbelastet eller skadet.

Fortell at du er trygg

I 2014 innførte Facebook en slik trygghetssjekk, som gjør det enkelt å få kontakt med venner og kjære i en krisesituasjon.

Ettersom de aller fleste i din omgangskrets allerede er på Facebook, er dette et naturlig sted for mange å starte på jakten etter informasjon.

Send et trygghetsvarsel

Dersom Facebook skjønner at du er i nærheten av en krisesituasjon, som regel basert på at du bruker mobilen i dette området og deler posisjonen din med Facebook, vil du automatisk få en forespørsel om du er trygg når du åpner Facebook-appen.

Om du merker deg selv som trygg, vil dette umiddelbart deles med vennene dine på Facebook i en egen statusoppdatering. Du kan også spørre venner om de er trygge, dersom du vet at de befinner seg i området.

Slik spør du om andre er trygge under en katastrofe:

  1. Gå til Trygghetssjekk.
  2. I trygghetssjekken kan du se en liste over hvilke av vennene dine som er merket som trygge, og hvilke som ikke er merket som trygge ennå. Du kan også søke etter venner ved navn. Husk at du bare kan spørre folk du er venn med på Facebook, om de er trygge.
  3. Klikk på Spør om personen er trygg ved siden av navnet til personen.

Når du har spurt om en venn er trygg, vil vedkommende motta et varsel og kan merke seg selv som trygg.

Dersom du sitter med informasjon om noen andre som befinner seg i et utsatt område, kan du også merke dem som trygge. Dette er for eksempel nyttig om du har fått snakket med noen som ikke har tilgang på internett.

Tilby hjelp – eller motta den

I Facebooks trygghetssenter vil det opprettes egne «sentraler» for hendelser umiddelbart etter at de oppstår – som etter terrorangrepet i Stockholm april 2017.

Du kan også tilby hjelp

Utover at du kan finne en samlet oversikt over alle venner og kjente som har markert seg som trygge (eller ikke har gjort det), kan du har også melde deg om vil hjelpe med for eksempel mat og drikke, husly, pass av barn eller husdyr eller lignende. Trenger du slik hjelp, vil du kunne matches opp med disse frivillige direkte.

Opprinnelig var trygghetssjekken et verktøy som skulle gjøre det lettere å finne andre etter naturkatastrofer, men behovet for at det skulle fungere også ved andre hendelser meldte seg raskt.

Etter terrorangrepet i Paris i november 2015 utvidet Facebook derfor funksjonen til å gjelde alle typer krisesituasjoner. Og i november 2016 åpnet selskapet for at lokale trygghetssentre kunne opprettes raskt, basert på varsler fra et globalt byrå for kriserapportering – i motsetning til tidligere, der Facebook selv måtte opprette disse.

Registrer deg før du reiser

Før du reiser til utlandet, kan det være greit å sjekke Utenriksdepartementets sider for reiseråd – spesielt om du skal til steder utenfor Europa og Nord-Amerika.

Det kan også være en fordel å registrere seg på nettsiden reiseregistrering.no, slik at utenrikstjenesten lett kan få tak i deg i tilfelle det skulle skje noe der du er. Skulle en slik situasjon oppstå, har du rett på konsulær bistand, samt at du kan oppsøke nærmeste sjømannskirke for psykososial bistand.

Dersom du som pårørende i Norge ikke får kontakt med noen du antar har vært et sted som har blitt rammet av en krisesituasjon, kan du kontakte Utenriksdepartementet på telefon 23 95 00 00 for å registrere en bekymringsmelding.

UD anbefaler også at du har med et kopi av passet ditt før du reiser, i tilfelle du skulle miste originalen. Med i ditt mobilabonnement har har du også ubegrenset lagring av bilder i Min Sky – du kan dermed trygt ha med deg et bilde av passet i skyen.

Se faktaboksen for flere gode reiseråd fra UD.

Populært på Online.no nå: