Søk
Meny

5 dyrebare tips mot svindelanrop

Mann som ser på mobil – og har opplevd svindelanrop.

Disse 5 tipsene mot svindelanrop burde alle vite om.

1. Ha et kritisk blikk på ukjente nummer

Nei, det er ikke sånn at du aldri burde ta et ukjent nummer, for det kan jo være en viktig samtale som du absolutt bør svare på, men du bør likevel være litt ekstra påpasselig når du ikke vet hvem som ringer. Det florerer nemlig av svindelanrop for tiden, og selv om mobilselskapene jobber på spreng for å blokkere svindel – vil det alltid være en del anrop som går igjennom.

Det finnes en rekke apper på markedet, som f.eks. Se Hvem fra Telenor, som lar deg se hvem som ringer mens det ringer – noe som kan bidra til å skape ekstra trygghet, da du enkelt kan se hvilke anrop det er trygt å svare på.

Du kan laste ned Se Hvem her >

Med appen Se Hvem kan du se hvem som ringer deg.

Med appen Se Hvem kan du se hvem som ringer deg – og samtidig få beskjed om det er svindel. Appen er inkludert i alle mobilabonnement fra Telenor.

2. Aldri gi fra deg personlig informasjon

Det er ikke farlig å svare på et svindelanrop i seg selv, men hvis svindlere først får deg på tråden vil de forsøke å manipulerer deg til å gi fra deg kritisk informasjon. Svindlere tar i bruk mange ulike grep for å lure deg, de kan f.eks. si at de ringer fra banken din eller vaksinekontoret. Hvis du er usikker på om samtalen er reel eller ikke – er det én huskeregel som trumfer alt:

Ingen seriøse aktører ber om personsensitiv informasjon på telefon. Du må aldri gi fra deg personnummer, BankID eller passord over telefon.

3. Bruk en app som varsler deg om svindel

Med appen Se Hvem kan du bli varslet om svindelanrop.

Ønsker du å senke skuldrene – og få varsel på mobilen ved potensiell svindel, da kan en app som Se Hvem være midt i blinken. Se Hvem varsler om svindelanrop og telefonsalg, og er inkludert i alle mobilabonnement fra Telenor.

Les mer om Se Hvem her >

4. Vær forsiktig med å ringe tilbake

En av de vanligste svindelmetodene heter Wangiri, og det er et japansk uttrykk som kan oversettes med «ett ring og kutt». Det vil si at svindlere legger på etter ett ring for å pirre nysgjerrigheten din – og forhåpentligvis få deg til å ringe tilbake. Pengene tjener de på at du ringer tilbake til et spesialnummer i utlandet som har en høy kronepris per tellerskritt.

Vårt råd er derfor at du alltid slår opp et ukjent nummer før du ringer tilbake. Du kan enkelt gjøre dette med appen Se Hvem.

5. Pass på disse landskodene

Disse tre landene toppet listen med rapporterte svindeanrop i fjor, og du bør derfor være ekstra forsiktig når disse landskodene dukker opp på mobilskjermen din:

  • Kosovo +383

  • Papa Ny-Guinea +675

  • Tunisia +216

Men du bør også være oppmerksom når det ringer fra norske nummer, opplyser Thorbjørn Busch, sikkerhetsrådgiver i Telenor. Han advarer samtidig om en økende trend med investeringssvindel fra telefonnummer fra Storbritannia som starter på +44, og ber deg være forsiktig med telefonselgere som prøver å selge deg kryptovaluta.

Det betyr selvsagt ikke at alle anrop fra disse landene er svindel, men du bør likevel passe litt ekstra godt på.

Pass også på svindel på SMS

Den siste tiden har det florert av svindel-SMS, og du bør spesielt være oppmerksom på meldinger som sier at du har en uavhentet pakke – eller meldinger som ber deg laste ned en app.

Se hvordan du kan avsløre svindel på SMS i videoen under.

Dette er Se Hvem

  • Se Hvem er en app fra Telenor som gir deg full kontroll på ukjente nummer, inkludert svindelvarsel.

  • Se Hvem er inkludert i alle mobilabonnement fra Telenor.

  • Ikke Telenor-kunde? Du kan prøve Se Hvem i én måned gratis, deretter koster den 49 kr per måned.