Søk
Meny

Advarer mot investeringssvindel – slik går de kriminelle etter pengene dine

Slik unngår du investeringssvindel

Svindlere lokker med lettjente penger i aksjer, kryptovaluta og andre investeringer. De jobber målrettet og angriper de sårbare, advarer sikkerhetsekspert.

«Du vil vel ikke gå glipp av muligheten til å tjene millioner av kroner ... bare ved å investere noen få tusenlapper?

Men skynd deg – snart er det for sent!»

Kanskje har du også nylig fått tilbud om slike fantastiske investeringsmuligheter? Da er sjansen stor for at du er blitt forsøkt utsatt for såkalt investeringssvindel. Du får flere eksempler på hvordan slik svindel kan se ut senere i saken.

– Gjennom pandemien har mange nordmenn spart seg opp litt ekstra penger, og dermed fått øynene opp for sparing i fond, aksjer og kryptovaluta. Det har også de kriminelle fått med seg, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

– Det er aldri snakk om noe reell investering, ettersom svindlerne i realiteten putter pengene dine i sin egen lomme.

I en ny pressemelding advarer også Innlandet politidistrikt om denne typen kryptosvindel, skriver Dagbladet. Det advares spesielt mot personer eller tjenester som tilbyr å investere i kryptovaluta via sosiale medier.

– Vårt viktigste råd er at man ikke investerer penger via lenker på e-post, Facebook eller andre sosiale medier, sier politiførstebetjent Knut Johannson Ødegaard.

En av årets store svindeltrender

Ved inngangen av 2021 trakk Thorbjørn Busch frem investeringssvindel som én av fem svindeltrender som ville gjøre seg gjeldende – en antakelse som viste seg å stemme:

Hittil i år har Telenor blokkert over 1,9 millioner falske telefonanrop, svært mange av disse er trolig knyttet til nettopp investeringssvindel.

Senior sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor

ADVARER: Det er nå et oppsving i antall tilfeller av investeringssvindel, forteller Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

200 000 svindeltransaksjoner i fjor

Svindeltrenden understøttes av tall fra IT- og analyselskapet TietoEVRY, som har registrert over 200 000 transaksjoner knyttet til investeringssvindel i Norge bare i fjor. Europol melder på sin side at de globale tapene knyttet til slik svindel nå er oppe i flere milliarder kroner.

– Svindlerne jobber målrettet ved å kontakte deg direkte. De utgir seg for å være rådgivere, og vil «hjelpe deg» med å handle Bitcoin eller tjene penger på annen måte. I realiteten er det en moderne versjon av «nigeriabrev», sier Busch og legger til:

– Men det er aldri snakk om noe reell investering, ettersom svindlerne i realiteten putter pengene dine i sin egen lomme.

Tre eksempler på svindelforsøk:

Her er tre henvendelser Telenor har mottatt, knyttet til mulig investeringssvindel:

●   En kunde har trykket på en lenke angående Bitcoin og fylte inn personlig informasjon på nettsiden den førte til. I etterkant plages han av konstante oppringinger fra selskapet bak, fra ulike numre.

●   En annen blir stadig oppringt av telefonnumre registrert i Sveits og Storbritannia. Hendelsene startet etter at kunden handlet et mindre beløp kryptovaluta for noen år tilbake.

●   En tredje kunde mottar daglig fire-fem SMS om Bitcoin, lån og andre finanstjenester fra ulike numre med lenker vedlagt. Til nå har kunden blokkert en rekke forskjellige numre. Ett av dem, registrert til «KashAsa» klarer ikke kunden å blokkere fra egen mobil.

Vil vinne tilliten – og spiller på følelser

I utgangspunktet er det ikke noe nytt fenomen at kriminelle gir deg personlig oppmerksomhet for å vinne tilliten din, med den hensikt å loppe deg for penger eller få tak i sensitive personopplysninger.

– Det som er spesielt skummelt nå, er at svindlerne bruker mange forskjellige verktøy, gjerne i kombinasjon – da blir henvendelsen for bedrageriet mer troverdig. I tillegg utnytter de koronapandemien til å angripe sårbare personer, sier Busch.

Her er det ofte snakk om eldre og ensomme, som tradisjonelt er enkle mål for svindlere. Men også yngre personer, gjerne da menn, er de siste årene blitt fristet til å tjene penger på kryptovaluta etter å ha lest om andres eventyrlige gevinster.

– Med investeringssvindel spiller svindlerne på to av våre fremste og mest grunnleggende følelser, nemlig grådighet og tidspress. Hvem har vel ikke kjent på denne kombinasjonen, spør Busch og legger til:

– Studér innholdet nøye og spør deg selv om det gjør at du føler noe. Spiller de som kontakter deg på frykt eller hastverk? Ta et skritt tilbake!

Busch forteller videre at de kriminelle bruker alle metodene i verktøykassen for å nå inn til oss – og at de har god tid:

– De bearbeider målene sine over lengre tid, og kan til og med utbetale en fortjeneste til å begynne med for at du skal investere mer. Dette er egentlig innskudd fra en annen kunde, ikke penger fra en reell investering. Men når du først har latt deg lure, er det vanskelig å se seg tilbake. Og når du faktisk vil ta ut pengene, er det umulig.

Dette er investeringssvindel:

●   Svindlere lokker deg til å investere i falske produkter eller tjenester, for eksempel kryptovaluta.

●   De ringer deg direkte eller sender SMS og utgir seg for å være profesjonelle troverdige aktører, som regel fra utenlandske eller falske norske telefonnumre.

●   Du tas videre til en tilsynelatende seriøs nettside og får beskjed om at du må opprette en brukerkonto, legge inn personopplysninger eller overføre penger.

●   Svindlerne forteller deg at investeringene er så gunstige at bankene vil fraråde deg å gå inn, fordi bankene vil tape pengene på det.

●   Deretter kontakter de deg jevnlig med råd om nye investeringer – men når du ønsker å ta ut pengene er det umulig.

Kilde: Nettvett.no

Hvordan skal du unngå investeringssvindel?

I Telenor jobbes det systematisk med å stoppe svindel, og i gjennomsnitt blokkeres 500 000 anrop i uken – og så mange som 45 000 SMS hver eneste dag. Et nytt sikkerhetssystem gjør at Telenor, som en av de første aktørene i verden, klarer å redusere mengden svindelanrop via såkalt «spoofing» drastisk.

Med appen Se Hvem kan du i tillegg få beskjed om et ukjent anrop er potensiell svindel eller telefonsalg.

Likevel vil noe slippe gjennom – og da er det viktig at du vet hvordan du skal unngå å bli neste offer for investeringssvindel ... samt vet hva du umiddelbart må gjøre i tilfelle du allerede er blitt fralurt penger.

Ekstra trygghet med Telenor

  • Se Hvem er en app fra Telenor som gir deg full kontroll på ukjente nummer, inkludert svindelvarsel.

  • Fullversjonen av Se Hvem er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.

  • Ikke Telenor-kunde? Du kan prøve Se Hvem i én måned gratis, deretter koster den 49 kr per måned.