Søk
Meny

Derfor bør du ikke skru av roaming i utlandet

Skjermbilde som viser hvordan man slår på datatoaming. I bakgrunnen en engelsk telefonkiosk.

Unngå WiFi-fella: Surf sikkert via mobilnettet – akkurat som hjemme.

De fleste som reiser på ferie til storbyer er bevisste på lommetyver, og holder godt på både lommebok og mobil.

Samtidig surfer mange ukritisk med mobilen på åpne trådløse nettverk, uten å vite at det er en av de letteste måtene kriminelle virkelig kan stjele store verdier fra deg.

Når du sender sensitiv data som brukernavn og passord over slike usikrede WiFi-nettverk, kan nemlig hvem som helst snappe opp dette – og bruke det til å hacke deg på mange forskjellige vis.

Du surfer sikkert på mobilnettet

Som Telenor-kunde kan du bruke mobilen som hjemme – også til å surfe. Uansett hvor turen går i EU eller EØS, koster det nemlig ikke noe ekstra å bruke mobilen i forhold til når du bruker den hjemme i Norge.

Du kan altså bruke den inkluderte datamengden – og dermed surfe trygt på 4G- eller 5G-nettet.

Mobilnettet er nemlig langt sikrere å surfe på. Og som en bonus slipper du jakten på trådløse nettverk på hoteller og restauranter, der surfeopplevelsen heller ikke alltid er på topp.

TIPS: Med Telenors Next-abonnement har du ubegrenset data, og kan bruke mobilen akkurat slik du vil – både i Norge, EU/EØS og Storbritannia.

Ikke skru av roaming

Tidligere skrudde mange av «roaming»-knappen på mobilen før en slik utenlandstur, for å unngå store utgifter på bruk av mobildata i utlandet. Roaming betyr enkelt og greit bruk av mobildata utenfor Telenors nettverk.

Når slik roaming ikke lenger medfører ekstrakostnader, er det derfor viktig å sjekke at funksjonen faktisk er skrudd på – så du kan surfe sikkert:

På iPhone:

  • Åpne Innstillinger
  • Velg Mobilnett
  • Velg Mobildatavalg
  • Sørg for at Dataroaming er skrudd på

På Android:

  • Åpne Innstillinger
  • Velg Mobile nettverk
  • Velg Dataroaming og sørg for at denne er skrudd på

Merk: Innstillingene kan variere fra modell til modell.

Men hva med WiFi?

Når du er på farten kan det være fristende å koble seg til et åpent WiFi-nett, f.eks. på kafé, hotell og flyplasser. Risikoen er at alt du gjør på mobilen kan være synlig for andre, så hvis du ønsker å bruke åpne, trådløse nett (WiFi), bør du bruke en VPN-løsning.

VPN betyr virtuelt privat nettverk, og gir deg en trygg linje å surfe på når du logger på åpne, trådløse nett.

TIPS: SAFE WiFi er en VPN-løsning fra Telenor. Den er inkludert sikkerhetspakken SAFE, som også inneholder svindelforsikring og ID-vakt.