Sløyf tastaturet: Slik dikterer du meldinger

Du kan snakke inn både meldinger og all annen tekst på mobilen – også på norsk.
Så lett leser du inn meldinger med tale på Android

Visste du at du kan snakke inn meldingene dine, i stedet for å kløne med tastaturet? Det gjelder forresten ikke bare meldinger, men all tekst du fører inn på mobilen.

Send meldinger med tale

Android-mobiler har innebygget tale-til-tekst-verktøy fra Google – som forstår norsk.

Slik kommer du i gang:

Innebygget i tastaturet

Til venstre for mellomrom-tasten på mobiltastaturet har du en multifunksjons-tast. Til vanlig brukes denne til å skrive komma-tegnet, men tasten kan også brukes som snarvei til mange andre verktøy og funksjoner.

Hold den inne for å se alle valgene. Du kan bruke den for eksempel til å åpne innstillingene eller finne emoji-menyen. Det er også her du aktiverer taleinntasting, ved å trykke på mikrofon-symbolet.

Finn mikrofon-symbolet

Trykk her, og mobilen vil umidderlbart begynne å lytte. Samtidig ersattes tastaturet av en tale-meny. Herfra kan du starte/pause, viske ut ord som ble oppfattet feil, eller gå til innstillingene.

Du kan også finne flere innstillinger (for eksempel hvilke(t) språk mobilen skal lytte etter) ved å gå til Innstillinger > Språk og inndata > Google taleinntasting.

Taleinnstillinger

Retter opp basert på kontekst

Merk deg at taleinntastingen er «smart». Noen ganger vil du se at det er feil ord som plottes inn, men at det rettes opp noen sekunder senere – når mobilen har tolket konteksten. I starten kan det kreve litt prøving og feiling, og noe tålmodighet.

Det den derimot er dårlig på, er tegnsetting. På engelsk kan du si for eksempel «question mark» rett etter et spørsmål, og mobilen fyller inn «?» i stedet for å stave det ut. Men dette fungerer ikke alltid, selv på engelsk. Og foreløpig ikke på norsk overhodet.

Inntil videre er taleinntasting derfor bedre egnet for meldinger og kjappe notater, enn til å diktere hele brev eller dokumenter.

Men når det er sagt, er den imponerende god på å skjønne hva du sier.

Populært på Online.no nå: