Hva betyr egentlig disse ikonene?

Her får du svaret på det mange lurer på, men svært få tør å spørre om.
Mobilskjerm

Har du kjøpt deg ny Android-mobil i det siste? 

Da er sjansen stor for at du plutselig har fått mange nye tegn øverst på skjermen, og vi innrømmer det glatt: Det er faktisk ikke alle kråketærne som er like enkle å forstå. 

Men ikke fortvil: Vi har tatt en prat med Samsungs mobil-ekspert Stig-Ove Langø, som her guider deg gjennom tegnene med utgangspunkt i Galaxy 7 Edge.

Vi starter med det enkle: Varslingene

- På Android-mobiler ligger varslingsmenyen øverst til venstre, sier Stig-Ove Langø, og tanken bak hurtigvarslingene er ganske enkelt at mobilen din på en enkel måte skal vise deg at den har utført et oppdrag du har satt den til å gjøre. 

La oss bruke bildet under som eksempel:

mobilikoner

- Hvis vi starter til venstre, er forstørrelsesglasset en påminnelse om at et søk du har satt opp, for eksempel etter favorittbilen din på Finn, er gjennomført. Videre vil Facebook- og Twitter-logoene komme fram når noen har kommentert et innlegg eller sendt deg en melding, sier Langø.

- Pilen som peker oppover er derimot et tegn på at du har lastet opp en fil, og peker den ned er det motsatt: Altså at en nedlasting til mobilen er ferdig. 

- I dette aktuelle tilfellet viser pilen at bildet du nettopp tok, har blitt lastet opp til Telenors Min Sky-tjeneste, fortsetter Langø.

Mobilvarsler

Husk: FRIHET gir deg ubegrenset lagring av bilder og video fra mobilen! 

- Deretter følger e-post-symbolet som viser at du har fått nye e-poster, og helt til sist ser du logoene til Play Store, fortsetter  Langø. 

Den nest siste viser at en av dine apper har blitt oppdatert, mens den siste indikerer at det er enda en oppdatering tilgjengelig via Google Play.

Men må jeg virkelig pugge hva alle disse logoene betyr?

- Nei, det slipper du heldigvis. Enhver Android-mobil gir deg full oversikt over varslingene, og på våre mobiler kommer du dit ved å ta tak øverst i skjermen og dra ned, sier Stig-Ove Langø.

Tegnene til høyre = mobilens status

Mens du har varslingene til venstre, forteller symbolene til høyre mer om mobilens status.

Mobilsymboler

- Det første tegnet i sirkelen over viser at Bluetooth-funksjonen er slått på mens vekkerklokka naturlig nok indikerer at denne mobiltelefonen vekker eieren om morgenen, fortsetter Langø.

Så langt så vel. Det er imidlertid nå moroa begynner, og Vo))LTE er den første nøtten.

“VoLTE = Voice over LTE”

VoLTE-symbol

- VoLTE betyr at mobilen din kan bruke LTE eller 4G-nettet for å ringe, noe vi her i Norge kaller for 4G-tale, sier Stig-Ove Langø.

Men er det noe nytt da, jeg har jo hatt en 4G-mobil i flere år allerede?

- Ja, dette er ganske nytt, fortsetter Langø og forklarer: Tidligere ble 4G-nettet kun brukt til datatrafikk, og du ble flyttet ned til 3G- eller GSM-nettet (2G) når du skulle ringe. Det å veksle mellom to ulike nett medførte imidlertid noen ulemper, og med VoLTE-symbolet på mobilen er dette ulemper du nå vil styre unna.

- Det viktigste for folk flest er nok at de får raskere oppkobling og bedre lydkvalitet på samtalene sine med VoLTE. I tillegg vil de kunne fortsette å laste ned data samtidig som de prater i mobilen, og enkelte får også bedre innendørsdekning, sier Langø.

Ok, da er jeg med så langt. Men hva med tegnene til høyre for VoLTE-symbolet?

WiFi-symbol - Er mobilen koblet til et trådløst nett vil du se Wi-Fi symbolet, og hvis ikke vil du få opp logoen for det mobilnettet som er tilgjengelig.

Når det som her står 4G+ symbol 4G+ kan du glede deg over at du har det raskeste mobilnettet tilgjengelig på mobilen din, bekrefter Langø. 

Les mer om forskjellene i hastighet mellom 4G+, 4G, 3G og 2G/Edge i denne saken

Dekningsstyrke-symbol - Vi kan jo også nevne styrkeindikatoren, som rett og slett beskriver hvor bra dekning du har på det nettet du har tilgjengelig, og helt til høyre ser du selvsagt statusen på batteriet og hva klokka er, avslutter Stig-Ove Langø.

Populært på Online.no nå: