Apple Watch – liker vi den fortsatt?

Dette er inntrykket etter mange måneders bruk.
Apple Watch

Da Apple Watch ble lansert i Norge høsten 2015, var det mange som stilte seg spørsmålet: Er dette noe jeg trenger?

Hvorvidt man ha noe, avhenger veldig av hvem du spør, hvilke behov de har og hva som forventes av en smartklokke – et produkt som fortsatt kan sies å være på barnestadiet.

Etter flere måneders bruk av Apple Watch, er det klart at smartklokken har mange styrker ... men også forbedringspotensiale på enkelte områder.

Langt fra perfekt

Aktivitetsmåler på Apple Watch

Apple Watch lar deg lett se hvor mye du har beveget deg i løpet av dagen.

Apple Watch er nemlig ikke perfekt, noe som heller ikke kan forventes fra den første versjonen av et helt nytt produkt.

Om klokken er pen å se på eller ei, kommer an på øyet som ser. Selv synes vi at den er bittelitt «klumpete», til tross for at det er den minste 38mm-modellen som har vært festet til håndleddet.

Skjermen er skarp og klar, men har ikke plass til all verdens informasjon (noe som forøvrig også gjelder for 42mm-versjonen). Dette gjenspeiles i den begrensede nytteverdien til mange av klokke-appene, som gjerne fremstår som amputerte lilleputt-versjoner av appene på iPhone.

At disse appene i tillegg bruker noen sekunder for mye til å starte opp og laste inn innholdet, gjør at det i praksis bare har vært noen få Apple Watch-apper som har vært i aktiv bruk gjennom testperioden.

Gir deg frihet

Likevel er det vanskelig å legge fra seg Apple Watch. De tingene som klokken gjør godt, gjør den nemlig såpass bra at den forblir oppladet og fortsatt bæres på armen.

Mye av dette handler om hvordan klokken faktisk får deg til å bruke smarttelefonen din mindre, takket være varslene som leveres rett til håndleddet ditt.

Finn iPhone via Apple Watch

Husker du ikke hvor du har lagt telefonen? Du kan lett pinge den fra Apple Watch, noe som gjør at iPhonen din spiller av en høy lyd.

Dermed kan du lett se hva det gjelder ved å løfte på håndleddet, og eventuelt svare med en emoji eller en innlest melding – det fungerer overraskende godt å diktere tekst inn i den innebygde mikrofonen.

Med tanke på at vi i løpet av en vanlig dag i snitt sjekker telefonene våre over 150 ganger, gir det et snev av frihet. Spesielt når vi vet at det å sjekke uviktige varsler på telefonen ofte etterfølges av en lengre «skal bare sjekke Instagram og Facebook»-seanse.

Med Apple Watch på armen har det flere ganger skjedd at telefonen regelrett er blitt gjenglemt i jakkelommen etter hjemkomst fra jobb – der den har ligget til leggetid. Som en letebonus kan du da enkelt finne den bortgjemte iPhonen ved å spille av en høy lyd via Apple Watch.

Gjør deg bevisst

En annen grunn til at vi fortsatt liker Apple Watch, er fordi den er så flink til å minne oss på verdien av å lette på rumpa med jevne mellomrom.

Du blir rett og slett svært mye mer obs på hvor mye du sitter, står og beveger deg i løpet av en dag når du har på deg en Apple Watch. Via diskré meldinger og vibrasjoner på håndleddet får du for eksempel beskjed hvis du ikke har stått nok oppreist i løpet av den siste timen.

Ber deg lette på rumpa

Om du blir sittende for lenge ved pulten, får du en liten påminnelse om å reise deg.

Via flere innebygde sensorer får du også en kontinuerlig oversikt over hvor høy puls du har, hvor mange skritt du har gått og antall kalorier som er forbrent – og mer til. Dette er data som lagres sammen med annen viktig data i helse-appen på iPhonen din, om du vil fordype deg i din egen helsetilstand.

I det siste har vi også brukt søvnappen Sleep++ til å måle kvaliteten og lengden på nattesøvnen, en interessant øvelse for deg som måtte lure på hvorfor du er så trøtt om morgenen.

Måler søvn

Sleep++ er en av flere apper som sanker data via sensorene på Apple Watch, og viser dette på iPhone.

Gir deg raskt overblikk

Du kan lett tilpasse selve klokkeskjermen med en rekke forskjellige urskiver. Alt fra klassiske, «analoge» versjoner til dynamiske bildebakgrunner (og Mikke Mus!) er foreløpig tilgjengelig.

På denne hjemskjermen kan du også legge en rekke snarveier til de funksjonene du bruker aller mest. Dette kan være kalendervarsler, været akkurat nå, aksjekurser, påminnelser, nedtellingsklokke, nyhetsvarsler eller andre ting du vil ha lett tilgjengelig.

Dermed er det enkelt å få oversikten, akkurat slik du vil ha den, bare ved å løfte på armleddet. En annen praktisk funksjon for folk med fulle kalendre, er muligheten til å «spole» fremover i tid med den digitale kronen, for dermed å bla deg gjennom alle de kommende avtalene dine.

Varer gjennom dagen

Hvordan er så batterikapasiteten, en reell bekymring for en enhet som skal brukes aktivt gjennom hele dagen?

Faktisk har vi ennå ikke opplevd at klokken har gått tom for strøm i løpet av en vanlig dag.

Dette handler nok aller mest om hvordan klokken faktisk brukes. Ettersom det tross alt ikke er så mye å foreta seg på den lille skjermen, bruker du den heller ikke så lenge av gangen – noe som også gjør at batteriet var lenger.

En undersøkelse nettstedet Wristly gjennomførte blant amerikanske Apple Watch-eiere i fjor høst, viste at imponerende 96 prosent av de spurte fortsatt var «svært fornøyde» med smartklokken sin.

Krever iPhone i nærheten

Vi tipper likevel at også disse fornøyde brukerne gjerne skulle sett at det var mulig å bruke klokken fullt ut selv når den ikke har en iPhone i nærheten.

De to snakker nemlig sammen via Bluetooth, og det er via telefonen at all kommunikasjon med omverdenen foregår. Beveger du deg mer enn ti-femten meter unna telefonen, vil Apple Watch miste de fleste av sine funksjoner.

Du kan likevel løpe en tur med Apple Watch uten å ta med telefonen, ettersom den registrerer data selv uten GPS-oppkobling. Du kan også lagre opptil 2GB med musikk direkte på armen – men da bare fra Apple Music eller iTunes.

Mange apper på skjermen - men hvor mange brukes?

Det er mange apper på hjemskjermen - men på langt nær alle brukes aktivt.

I det siste har Apple stilt større krav til utviklere om at appene de lager til Apple Watch må kunne fungere uavhengig av iPhone-appen. Dette er godt mulig et tidlig varsel om hva vi har i vente i en fremtidig Apple Watch-modell – som kanskje blir mulig å bruke også uten en iPhone i nærheten?

Kanskje er det også dette som virkelig vil kunne markere et virkelig gjennombrudd for Apple Watch. I en nylig undersøkelse blant de som har lagt fra seg klokken, er det nest etter begrenset funksjonalitet nettopp avhengigheten fra telefonen som er den største hemskoen.

Oppdateres til høsten

Da Apple nylig viste frem hvilke planer de har for Apple Watch i den planlagte watchOS 3-oppdateringen til høsten, var de åpne om at det tar litt for lang tid å laste inn apper på klokken. 

Dette er noe de heldigvis har klart å gjøre noe med. Fra scenen sammenlignet de lastetiden på en av dagens apper med hvordan det vil bli etter oppdateringen, og det var som natt og dag med en lastetid som gikk fra over sju sekunder til under sekundet. 

Flere andre optimaliseringer og funksjoner vil også kunne gjøre klokken mer attraktiv. Blant annet vil et helt nytt design gjøre operativsystemet mer enkelt og effektivt i bruk, mye takket være introduksjonen av multitasking.

Populært på Online.no nå: