Digipost eller eBoks?

Nå må du velge digital postkasse - her er alt du trenger å vite.
Nå må du velge digital postkasse

Du er sikkert en av mange som har mottatt en e-post fra staten med oppfordring til å ta i bruk tjenesten «digital postkasse».

Oppfordringen var en del av en kampanje fra Difi som ble sendt ut til de 2,8 millioner nordmenn som ennå ikke hadde tatt digital postkasse i bruk.

Mer sikkert

Bakgrunnen for oppfordringen fra myndighetene er at stat og kommune gjerne vil at nordmenn skal kunne motta brev og informasjon fra dem elektronisk.

Et av hovedproblemene med fysisk postombæring er at vanlig e-post ikke regnes som sikkert nok, og det finnes flere tilfeller hvor kriminelle har tilegnet seg verdifull informasjon fra fysisk post. Derfor har Direktoratet for forvaltning og IKT opprettet tjenesten «digital postkasse».

De digitale postkassene har du med deg overalt

Med overalt: De digitale postkassene har også egne apper til mobilen, noe som gjør at du kan ha med deg viktige brev overalt.

Med digital postkasse kan du motta sensitiv informasjon, som for eksempel brev med helseopplysninger, kommunale vedtak eller andre ting, og oppbevare dette digitalt. I tillegg er det stadig flere private firmaer som kan sende deg kopier av kvitteringer direkte til den digitale postkassen.

– Fordelen med digital postkasse er at du får samlet alt du trenger på ett sted. I tillegg får du varsel på e-post når du mottar et offentlig brev, så du trenger ikke gå å sjekke hele tiden, sier Hege Andersen i Difi.

Den digitale postkassen er også tilgjengelig for deg for eksempel hvis du er på reise. En kjekk «tilleggsfunksjon» for de digitale postkassene er at søppelpost og svindeltilbud ikke slipper inn.

Du har to valg

Når du skal ta i bruk digital postkasse får du muligheten til å velge mellom tjenester fra to forskjellige leverandører:

Norske Digipost eller danske e-Boks. Digipost er levert av Posten i Norge, mens e-Boks er utviklet av posten i Danmark. Begge tilbyr tilnærmet like tjenester, med noen forskjellige valgmuligheter.

– Tanken er at en konkurransesituasjon vil gi en bedre tjeneste. På samme måte som man i samfunnet kan velge mellom forskjellige banker, så skal man også kunne velge mellom forskjellige tilbydere av digitale postkasser, sier Hege Andersen.

For å opprette en digital postkasse hos e-Boks eller Postens Digipost må du identifisere deg elektronisk med for eksempel BankID eller BankID på mobil.

I videoene nedenfor får du en rask innføring i hvordan man registrerer seg hos Digipost og og e-Boks (trykk på tittelen for å åpne):

Hvilken skal du velge?

Du kan melde deg på og teste ut begge disse digitale postkassene, men kun én av dem kan brukes som mottaker for offentlig informasjon.

Nettstedet Dinside har testet begge de to digitalpostkassene, og ser både fordeler og ulemper hos begge.

Likevel faller deres anbefaling på Digipost, ettersom denne tjenesten allerede har på plass avtaler med mange virksomheter, offentlige som private.

Alle skal med

Ved utgangen av 2016 vil alle offentlige bedrifter kunne sende dokumenter til din digitale postkasse. NRK, NAV, helsevesenet, kommuner og fylker er bare noen av de som vil sende deg digital informasjon på en sikker måte. Totalt er et hundretalls offentlige bedrifter klare for å sende innbyggerne digitale brev.

Slik kan du kommunisere enkelt og trygt med bedrifter og offentlige etater uten å være redd for ID-tyveri eller at andre får tilgang til sensitiv informasjon om deg og dine.

De digitale postkassene kan også brukes som arkiv for å samle opp alt fra kvitteringer, til fakturaer, private verdipapirer, attester, lønnsslipper og forsikringsbevis.

Miljøvennlig er det også – hvert år sender offentlige sektor ut 40 millioner fysiske brev hvert år, noe man kan slippe med en overgang til digital utsendelse.

Ingen tvang

Hege Andersen i Difi

Hege Andersen i Difi.

I tillegg til å være sikrere enn «vanlig» e-post, er den digitale postkassen også gratis i bruk.

Begge de digitale postkassetilbyderne, Digipost og e-Boks, har også egne apper for iOS og Android. Dermed er alle dine viktige dokumenter er tilgjengelig via telefonen, når som helst og hvor som helst.

– På sikt skal all posten som i dag blir sendt på papir kunne sendes til din digitale postkasse. Over 100 statlige virksomheter og kommuner sender allerede viktige brev elektronisk til dem som har digital postkasse, forteller Hege Andersen fra Difi.

Per i dag er det rundt 1,5 millioner nordmenn som har registrert seg med digital postkasse.

Men hva med gamle bestemor, som kanskje ser dårlig og ikke bruker e-post? Systemet med digital postkasse er heldigvis valgfritt, sier Andersen:

– Uten en digital postkasse vil du på samme måte som i dag motta brev på papir, eller så må du logge inn på ulike etaters nettsider for å lese brev du har fått.

De som absolutt ikke vil ha digital post fra staten, kan reservere seg mot kommunikasjon på nett.

Populært på Online.no nå: