• Derfor bør du fjerne adminrettighetene på pc-en din

Dette trikset gjør pc-en din tryggere

Følg oppskriften og fiks det selv.
Laptop

Foto: ©2016 iStockphoto LP ​

Det er alltid viktig å ha en skikkelig sikkerhetspakke installert, og å ta jevnlige sikkerhetskopier av pc-en din. I tillegg finnes det et lite triks som gjør pc-en ekstra godt sikret mot skadelig programvare. 

Opprett en separat administratorkonto

Første gang du startet pc-en din opprettet du en brukerkonto med administratorstatus. Den gir deg tilgang til å gjøre omfattende endringer i Windows. Du har kanskje opplevd at du må klikke «Ja» i advarsler som dukker opp når du installerer eller kjører programmer som krever dypere tilgang til Windows-systemet?

Dessverre kan også skadelig programvare bruke denne tilgangen til å ta seg til rette. Faktisk anslår sikkerhetsselskapet Avecto at så mye som 86 prosent av alle sårbarheter i Windows kan stoppes ved å fjerne administratorrettigheter.

Løsningen på problemet: Opprett en separat administratorkonto, og gi den vanlige kontoen din brukerstatus. Resultatet er at du må taste inn administratorpassord for at programmer skal få lov til å gjøre avanserte endringer.

Slik gjør du det

1. Trykk på Start-knappen, deretter på Innstillinger – Kontoer – Familie og andre brukere. Her trykker du på «Legg til andre på denne pc-en».

Skjermdump


2. I vinduet som dukker opp, trykker du på «Jeg har ikke denne personens påloggingsinformasjon».
Skjermdump


3. I neste side trykker du på «Legg til en bruker uten Microsoft-konto».

Skjermdump


4. Nå kan du skrive inn «Admin» som brukernavn, og velge et passord. Tast også inn et passordtips, som kan minne deg på passordet du har valgt. Til slutt trykker du på «Neste». 

Skjermdump


5. Nå kan du trykke på den nye Admin-kontoen du har opprettet, og deretter på «Endre Kontotype». I vinduet som dukker opp, velger du Administrator i stedet for Standardbruker.

Skjermdump


6. Til slutt må du klikke på Start-knappen igjen, og skrive «Brukerkontoer». I vinduet som dukker opp, klikker du på «Behandle en annen konto».

Skjermdump


7. I neste vindu kan du trykke på din gamle konto, og deretter på «Endre kontotypen». Her velger du Standardbruker i stedet for Administrator. 

Skjermdump

Start til slutt pc-en på nytt, for at endringene skal tre i kraft.

Nå har du altså opprettet en ny administratorkonto som heter Admin, mens den gamle kontoen din har blitt en standardbruker. Maskinen vil kreve tilgang til Admin-kontoen hver gang et program vil gjøre avanserte endringer. Det skjer ved at et vindu dukker opp, og du får beskjed om å taste inn administratorpassord.

Tenk deg alltid godt om

Hver gang dette vinduet dukker opp, bør du tenke ekstra godt over om det aktuelle programmet er til og stole på, og om du vil gi det en slik tilgang. Så lenge andre som bruker pc-en ikke har tilgang til dette administratorpassordet, vil det også være mindre fare for at de gjør noe som utsetter maskinen for risiko. 

Husk at du uansett bør ha antivirusprogramvare installert, og at du som Telenorkunde får Norton Internet Security inkludert i ditt abonnement. 

Kilde: Computerworld.no

Populært på Online.no nå: