Her er lesernes beste Europa-tips!

Vi spurte - og dere svarte.
Lesernes beste reisetips

I tillegg til å nyte varmen fra sola, kan du i år også glede deg over Telenors nye mobilabonnement FRIHET, som lar deg surfe, ringe og tekste i hele EU, uten ekstra kostnader.

I forbindelse med lanseringen har Telenor hatt temauker på Kroatia, Spania, Storbritannia og Frankrike.

Etter å ha spurt @telenornorge-følgerne på Instagram om reisetips fra de aktuelle reisemålene, har det ikke manglet på gode forslag.

Her har du noen av dem:

KROATIA:

Det gylne horn:

Kroatia er for mange sol- og badeferie, og @kjekn mener «Zlatni Rat», Det gylne horn, ikke bare er Kroatias men også en av Europas fineste strender. Du finner den berømte stranda med det klare badevannet på øya Brac utenfor Split. Ifølge Wikipedia skifter stranda fasong med vind- og strømretningen. En dag kan spissen peke mot nord, og en annen dag mot sør. 

@stipeder1 på sin side synes du skal dra til de mange fine sandstrendene ved byen Orebić på sørkysten av Peljesac-halvøya. Lonely Planet kaller strendene her noe av de beste du finner på hele Dalamtia-kysten. Er du først i Orebić, er det en fin dagstur å ta båten de 2,5 kilometerne over til øya og byen Korcula.

Zlatini Rat

Petar Pan

Er det fest og moro som står øver på lista må dere dra til diskoteket Petar Pan i Makarska, anbefaler @hmmenke. 

Her strømmer EDM, elektro-house, RnB og Hip Hop ut av høyttalerne, og diskoteket skryter selv av å være en av de største nattelivsattraksjonene ved Adriaterhavet. Det er som kjent ikke fullt før det renner over, og Petar Pan har plass til over tusen personer og holder åpent hver kveld i juli og august. 

Blir det for mye lyd og rytmer, nyt heller god mat og flott utsikt på restauranten Konoba Ranc et kvarter nord for Makarska, tipser @hmmenke.

Petar Pan

Milna

@evawaagan går god for den lille landsbyen Milna på øya Hvar «..hvor 90 prosent av befolkningen heter Tudor». Her finner du fantastiske restauranter i rolige og fredelige omgivelser, bare ti minutter å kjøre fra byen Hvar. 

Vær oppmerksom på at du finner Milna på naboøya Brac også, så du ikke surrer når du for eksempel booker hotell. Hvarinfo.com skriver at Milna er et perfekt sted for deg som søker fred og ro. Blir det for rolig, kan du benytte deg av utelivet i Hvar by på kveldstid.

Milna

Foto: Visit Croatia

SPANIA

Benidorm

«Mitt yndlingssted er Benidorm, her får man en god miks av skyskrapere, strand og en fantastisk gamleby. Byen er helt klart undervurdert som feriemål», skriver @sofiemhansen. Hvert år besøker rundt fem millioner turister byen på Costa Blanca, som ifølge Dagbladet er kjente for glitter og glamour, show, utesteder, nattklubber, høye hoteller og fine strender. 

Sånn har det ikke alltid vært. Fram til 1947 var Benidorm en liten fiskerlandsby utenfor Alicante, og da kommunen ville satse på turisme ble det bestemt at hotellene bare skulle oppføres på en smal stripe langs stranda. Det første til at det ble bygd i høyden, og den store andelen skyskrapere som dominerer bybildet gjør at Benidorm både blir omtalt som «Lille Manhattan» og «Beniyork», skriver Store norske leksikon.

Benidorm

Poble Espanyol

Poble Espanyol, eller bare Den spanske landbyen, er et utendørsmuseum på Montjuïc i Barcelona. «Mitt favorittsted er den lille byen Poble Espanyol! Her kan man nyte gammel og moderne kunst i skjønn harmoni.», skriver @prjbil. 

Poble Espanyol ble bygget til verdensutstillinga i 1929. Ifølge hjemmesiden skulle egentlig byen rives i etterkant, men snart 90 år etter er Den spanske landsbyen fortsatt en populær attraksjon i Barcelona. Det koster penger å komme inn, men da får du også med deg spansk arkitektur, moderne kunst, og lokalt håndverk. 

Siden Poble Espanyol i tillegg har en rekke restauranter og flere ulike tilbud på kveldstid, er det mulig å tilbringe hele dagen her.

Poble Espanyol

Deià

Hver gang @arvoff besøker Mallorca, avlegges en visitt til den lille byen Deià: «Det er en herlig og koselig by med mange forskjellige ting å både se og smake!» 

Den lille kystbyen ligger 1,6 mil nord for Valldemossa. På Wikipedia kan du lese at det idylliske landskapet, med oliven- og appelsinlunder på toppen av klippene som stuper ned i Middelhavet, har lokket tyske, britiske og amerikanske turister helt siden etter første verdenskrig. 

Byen har også vært en magnet på kunstnere og musikere. Den berømte, britiske forfatteren Robert Graves var en av de første utlendingene som slo seg ned i Deià, og ifølge Deia.info er huset hans nå gjort om til museum.

Deia

Foto: Pixabay

ENGLAND

Bournemouth

Dra til idylliske Bournemouth, anbefaler @monicaofferdal. «Byen ligger rett ved havet, så du kan kose deg på den lange, hvite sandstranda, eller spise fersk fisk på de små koselige restaurantene», skriver hun. 

Byen ligger i Dorset, på sørkysten av England, og med over en mil lang, gyllen sandstrand og et levende sentrum, har Bournemouth alt du trenger, skryter turistmyndighetene. 

Skal du hit i sommer, kan du få med deg pridefestivalen «Bourne Free» fra 8. til 10. juli, og fra 18. til 21. august må du se opp i lufta når populære «Bournemouth Air Festival 2016» går av stabelen.

Bournemouth

York

Bare to timer nordover med tog fra London, finner du York. «Besøk York i England! Her finner du mange museer og severdigheter som er verdt å ta en titt på», tipser @ciro164. Et av forslagene er Jorvik Viking Centre, som tar deg 1000 år tilbake i tid til vikingbyen Jorvik. 

Du må desverre vente til neste år med å oppleve utstillingen. Museet ble hardt rammet av flommen i desember i fjor, og reåpner våren 2017. 

Men det er ingen grunn til å fortvile av den grunn. Har du planlagt sommeren i York venter hundrevis av attraksjoner, museer, historiske bygninger, butikker, restauranter og barer, skryter Visityork.org. På toppen av Tripadvisors liste over ting å gjøre, finner du «National Railway Museum», «York Minster» og «York Castle Museum».

York

Stonehenge

Alle drar til byer som for eksempel London, men se også utenfor, anbefaler @gokky_kohilan, og foreslår at du tar den berømte steinformasjonen Stonehenge i nærmere øyesyn. 

Det er skrevet utallige spaltemeter om steinformasjonen 13 kilometer nord for Salisbury i Wilsthire, og også Ylvis-brødrene lurer på meningen med steinblokkene i sin Stonehenge-sang som nærmer seg     . 

Spekulasjonene rundt hva Stonehenge er og har blitt brukt til er mange, for hvem har plassert de gigantiske steinene slik, og ikke minst hvordan klarte de det? Det vi ifølge monumentets hjemmeside med sikkerhet vet, er at Stonehenge har vært gjennom flere byggefaser. Den første kan dateres 5000 år tilbake tid, mens formasjonen slik vi kjenner den i dag er 3500 år gammel.

Stonehenge

FRANKRIKE

Villefranche-sur Mer

Villefrance sur mer

Foto: Pixabay

Parc Astérix

Når favorittgallerne dine ikke er opptatt med holde unna for inntrengere, vet de ifølge Parc Astérix hvordan de skal ha det morsomt. Det gjør også @lizzarissa, som anbefaler at dere tar med dere et gopro-kamera og tar turen til Asterix-parken like utenfor Paris. Med 39 attraksjoner skal familieparken ha noe for de fleste. 

I lekelandet til tegneseriefigurene Asterix og Obelix kan du kjenne suget i magen både til lands og til vann i noen av parkens mange berg-og-dal-baner og karuseller. Parken har også noen attraksjoner for små gallere under 80 centimeter. Kjøper dere billetter på forhånd, slipper dere kø.

Asterix-parken

Foto: © Parc Astérix 2016

Katakombene

«Katakombene under Paris er kule», skriver @aggelure. I 1785 var kirkegårdene i den franske hovedstaden så fulle at statens juridiske råd bestemte at likene, deriblant fra De uskyldiges kirkegård, skulle flyttes for å hindre spredning av infeksjonssykdommer. 

Valget falt på de gamle gamle kalksteingruvene under byen, og etter mørket frembrudd gikk stadig nye vogner lastet med bein fra kirkegårdene til katakombene. Ifølge Wikipedia fylte restene etter over seks millioner mennesker fra 30 kirkegårder, 350 underjordiske rom da flyttingen var ferdig på slutten av 1870-tallet. 

I dag er katakombene en populær attraksjon i 1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy. På hjemmesiden står det at turen ned de 130 trappetrinnene ikke passer for folk med puste- eller hjerteproblemer, om du har lett for å bli redd, eller for små barn.

Katakombene i Paris

Foto: Pixabay

Populært på Online.no nå: