Dette er 4G+ og 4G++

Teknologien gir hastigheter helt opp mot 450 megabit per sekund.
Dette er 4G++

Innen utgangen av 2017 skal 99,8 prosent i Norge ha 4G-dekning fra Telenor. Det er ikke bare dekningen som blir bedre – hastigheten vil også øke.

Alle nye basestasjoner bygges ut med støtte for såkalt 4G+ og 4G++.

Støtter mobilen din teknologien, kan du mangedoble den hastigheten du har opplevd med standard 4G. Den teoretiske toppfarten på dataoverføring med 4G++ er nemlig på hele 450 megabit per sekund (Mbit/s), sammenlignet med 4G – som er opptil 150 Mbit/s.

Bruker flere frekvenser

Du har sjelden eller aldri nettet for deg selv, det er derfor vi snakker om teoretiske topphastigheter. 4G+ og 4G++ kan imidlertid øke farten for alle, fordi de fordeler trafikken over flere ulike radiofrekvenser.

Speedtest fra Ookla

Den økte kapasiteten i Telenors mobilnett gir også langt høyere hastigheter. Etter at Telenor fjernet alle begrensinger på fart høsten 2016, steg også snittfarten i været. Telenor var derfor raskest ifølge tall fra måletjenesten Speedtest fra Ookla i fjerde kvartal 2016.

Høyere frekvenser gir større tempo, men har dårligere rekkevidde, mens lavere frekvenser når lengre – og er bedre på å trenge gjennom vegger og andre hindringer.

Det er nettopp dette 4G+ og 4G++ handler om. Mobiler som støtter det (mer om disse nedenfor), kan koble seg på flere frekvensbånd samtidig, og da kan trafikken automatisk styres dit det er mest tilgjengelig kapasitet.

Resultatet er at du opplever mye raskere dataoverføring.

Sammenhengen mellom hastighet og kapasitet kan du lære mer om i vår guide til mobilhastighet «for dummies».

Mobilnettet raskere enn bredbånd

Telenor har allerede, som Dagens Næringsliv har formulert det, «Norges klart raskeste nett», og gikk til topps på hastighetsmålingene til Speedtest fra Ookla i 4. kvartal 2016. Farten for alle kunder lå da på 52,91 Mbit/s, i gjennomsnitt.

Til sammenligning er det vanlig å ha et sted mellom 15 og 50 Mbit/s kapasitet på bredbåndet hjemme.

Nyere mobiler kan imidlertid nå oppnå hastigheter som langt overgår dette.

4G+ nesten dobler den teoretiske toppfarten til 4G – fra 150 til 225 Mbit/s. Legg på enda en «+», og hastigheten dobles igjen: I teorien kan 4G++ gi nedlastningshastigheter opptil 450 Mbit/s.

Hvilke mobiler støtter det?

Dagens Næringsliv

Dagens Næringsliv

Mobiler blir gruppert i kategorier etter maksimal datahastighet for opp- og nedlastning. Disse kalles enkelt og greit Cat. 1, Cat. 2, Cat. 3 – og så videre.

For å laste ned opp mot 450 Mbit/s, må du ha en mobil som støtter Cat. 9 eller høyere.

Kanskje har du det allerede: Blant andre Samsung var tidlig ute med å møte Cat. 9-standarden, og har det på plass i alle toppmodeller siden 2015, det vil si fra Galaxy S6/S6 Edge og utover.

Flere mobilprodusenter kom på banen året etter, slik som Sony og HTC – og Apple, med iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Disse er dermed er klare for 4G++.

Noen mobiler ligger faktisk enda lenger frem i løypa. Huawei Mate 9 Pro, for eksempel, støtter allerede Cat. 12!

Kanskje er det like greit – nettet blir nemlig jevnlig oppgradert, og går stadig raskere. Om bare noen få år, vil vi snakke om gigabit per sekund ... og med det også 5G, som Telenor starter testing av i år.

Men inntil videre skal nok 4G++ dekke de aller fleste behov.

Populært på Online.no nå: