Får du ikke sove etter å ha surfet på mobilen?

Dette kan være løsningen.
Skjermlys kan holde deg våken

I den siste oppgraderingen (9.3) av iPhone og iPad, introduserer Apple en ny funksjon ved navn «Night Shift», som skal gjøre det lettere å sovne for de av oss som bruker skjermen om kvelden.

Med Night Shift aktivert, vil skjermen få et merkbart rødaktig lys. I praksis er det mengden av blått lys som reduseres, ettersom slikt lys har vist seg å føre til døgnrytmeforstyrrelser som gjør det vanskeligere å sovne.

Påvirker søvnhormonet

Nettstedet Forskning.no omtaler et par nylige studier som viser hvordan det blålige lyset fra mobiler, nettbrett, flatskjermer og laptoper kan forstyrre hjernens naturlige, kjemiske balanse knyttet til søvn.

Undersøkelsene viser at de som bruker mye skjerm på kveldstid har mindre produksjon av søvnhormonet melatonin i kroppen.

Slik ser det ut med Night Shift aktivert

Skjermen blir merkbart rødere når du aktiverer Night Shift.

Kroppen vår er laget slik at vi skal være våkne på dagtid, og derfor går produksjonen av melatonin ned i dagslys. Straks sola går ned, øker produksjonen slik at vi kan bli naturlig trøtte utover kvelden.

Ettersom både dagslys og skjermlys inneholder mye blått lys, er teorien at mye skjermbruk utover kvelden får kroppen til å tro at det faktisk er dagtid. Dette kan gjøre oss mindre trøtte om kvelden – men desto trøttere om morgenen.

Slik aktiverer du Night Shift

For å aktivere den nye funksjonen, må du først oppgradere iOS-enheten din til versjon 9.3. Dette gjør du inne i Innstillinger > Generelt > Oppdatering.

Når telefonen er oppdatert, finner du «Night Shift» inne i Innstillinger > Skjerm og lysstyrke > Night Shift.

I tillegg til at du manuelt kan aktivere Night Shift, kan du også stille inn automatisk aktivering. Dette kan være enten fra og til bestemte klokkeslett, eller basert på når sola går opp og ned der du befinner deg.

Også for alle andre

Det å sove godt om natta er heldigvis ikke noe som skal være forbeholdt eiere av en spesiell mobiltelefon eller datamaskin. Naturlig nok finnes det derfor tilsvarende tjenester også på andre plattformer.

På Android er to av de meste populære programmene Twilight og Lux Auto Brightness. Førstnevnte er gratis og konsentrerer seg mest om å redusere blått lys (men kan oppgraderes med ekstrafunksjoner mot betaling), mens den siste koster 22 kroner og har flere funksjoner for styring av skjermens lysstyrke.

Flux

Programmet f.lux til Mac og pc følger døgnet, og tilpasser skjermlyset deretter.

Også med større skjermer kan det blå lyset utgjøre et problem, noe gratisprogrammet f.lux ønsker å gjøre noe med. Programmet, som finnes både til Mac og pc, tilpasser skjermlyset til forholdene rundt deg.

Utviklerne har også gjort en grundig jobb i å samle sammen en mengde forskning på forholdet mellom blått lys og søvn, om du ønsker å lese mer om fenomenet.

Mange av oss ser også en god del på tv før vi legger oss. Mange av disse har gjerne en kino-modus eller tilsvarende, der lyset blir mer dempet.

Hvordan oppleves det?

Dette er nok det store spørsmålet for mange. En ting er at du kanskje kan få så mye som en times ekstra søvn – men hvordan er det å bruke dingsene våre uten det blå lyset vi er så vant til?

Første gang du aktiverer Night Shift eller en tilsvarende funksjon, vil det unektelig føles litt uvant og rart når skjermen blir mye mer rødaktig.

For vår egen del gikk det imidlertid svært kort tid før det føltes naturlig. Det merkes spesielt godt når du slår av funksjonen, og det vanlige lyset nesten skjærer i øynene.

Om nattesøvnen er blitt bedre, er et helt annet spørsmål – da gjelder det ikke bare å ha rett lys, men også å klare å rive seg løs fra skjermen innenfor rammene av en fornuftig leggetid …

Toppbilde: Japanexperterna / Flickr / CC 2.0

Populært på Online.no nå: