- Du er stygg og fortjener ikke å leve

Barn helt ned i niårsalderen opplever å bli hetset grovt på nett. Visste du at det var så ille?

- Andelen barn i Norge som sier de opplever nettmobbing har økt fra 13 til 15 prosent på to år. Det er jo selvsagt ikke en trend vi liker, sier Ellen Havåg Bjørlo, rådgiver i avdeling for samfunnsansvar og kommunikasjon i Telenor.

I motsetning til «vanlig» mobbing, er mobbing på nettet gjerne usynlig for de voksne. Rykter, løgner og bilder kan bli lagt ut når som helst.

- Noen foreldre kan være litt naive når det gjelder mobbing. At mobbingen ikke rammer eget barn bør ikke være nok til å slå seg til ro. Det er viktig å være litt digital nabokjerring - se over den digitale hekken og se hvordan det går med nabobarna også, sier Bjørlo.

I januar i år gjorde Telenor gjorde en undersøkelse blant foreldre som viser at hele 65 prosent mener nettmobbing er et problem. Likevel tror kun 15 prosent at den digitale mobbingen angår egne barn.

Visste du at barn var så stygge mot hverandre?

- Du er stygg og fortjener ikke å leve

Nettmobbing

- Du er kåret til skolens styggeste

- Jævla hore! Drep seg sjæl før jeg dreper deg

- Kan du ikke bare dø plissss ingen vil savne deg

- Alle guttene i klassen synes du er feit og jævlig. Ingen som liker deg

Dette er bare noen av sitatene som blir gjengitt i videoen over. Dessverre er disse sitatene helt sanne og hentet fra virkelige mobbesaker.

 - Jeg tror dette er en sterk film som gjør inntrykk og treffer en nerve hos mange. Vi reagerer som medmennesker, og synes synd på barna som får slike kommentarer, og blir sinte på dem som skriver dette. Ingen fortjener å få slike kommentarer slengt etter seg, vi opplever det meningsløst og urettferdig. 

Hvorfor er vi så slemme mot hverandre på nett?

Terskelen for å mobbe en annen via sosiale medier er lavere enn å mobbe på mer tradisjonelle måter.

- Psykologer og andre har forsket på hvorfor vi mobber. Det som kommer sterkest frem er ønsket om å hevde seg selv, oppleve makt og tilhørighet ved at noen utestenges eller henges ut. Mange sier også at de mobber for å unngå å bli mobbet selv, sier Bjørlo. 

Bjørlo mener også at flere er tøffere på nett enn ellers fordi de ikke ser hvordan den andre reagerer. Da får du heller ikke direkte tilbakemeldinger dersom du går over streken. 

- Jeg tror også mange mobbesituasjoner oppstår fordi man egentlig bare skulle tulle, men så ble bildet delt. Eller det som bare ble sagt i en lukket gruppe, ble delt med mange. Slik kan ting som kanskje ikke var ondt ment i utgangspunktet få store konsekvenser - nettopp fordi det skjedde på nett. 

Straffbart å publisere nakenbilder av andre

I tillegg til at det er krenkende, er det i tillegg straffbart både å oppbevare og publisere nakenbilder av andre. I en dom fra Troms i juli i år ble en 17-åring dømt for å ha oppbevart nakenbilder av mindreårige. 

-  Denne gutten som ble dømt hadde elleve bilder og fire videoer av mindreårige på sin mobiltelefon, han hadde fått dem på Snap. Det er ifølge norsk lov en sedelighetsforbrytelse å oppbevare slike bilder når de som er avbildet er under 16 år. 

Det er alvorlig å ha en slik dom på rullebladet, dette får følger i flere år for dem det gjelder, og kommer til å vises på flere politiattester. Det kan bli vanskelig å få jobbe med barn, søke politihøyskole, og få innreise til for eksempel USA. 

- Det er viktig at foreldre tar opp også denne dimensjonen ved nettvett med sine barn.

Foreldrene må på banen

For å få bukt med nettmobbingen er det flere ting du som forelder kan gjøre. Først og fremst må man som forelder komme mer på banen - men på riktig arena, og riktig måte. 

- Jeg tror de fleste foreldre tenker det beste om sitt barn, og det er jo ikke så rart. Det skal litt til å tro at de stygge mobbe-eksemplene som verserer i nyhetene, gjelder den unge håpefulle. Men når vi reiser rundt med Bruk Hue til skoler og inviterer til foreldremøter, har vi opplevd at flere foreldre bryter ut i gråt når de innser at deres eget barn er en mobber, forteller Bjørlo.

Hun oppfordrer foreldre til å snakke med barna om deres digitale hverdag. På samme måte som vi følger opp barna på håndball eller tennistreningen, er det viktig å være tilstede på de digitale flatene, der vi vet at barna oppholder seg store deler av dagen.

Siden starten i 2009 har Bruk Hue snakket med 226 000 barn og 46 000 foreldre. Målet er å forebygge nettmobbing ved å engasjere og bevisstgjøre barn, unge og voksne om nettvett.

Populært på Online.no nå: