Unngå nettsvindlerne

Dette er den tryggeste måten å betale på.
Dame shopper på nett

Det beste rådet for å handle sikkert på nett: Bruk kredittkort. Foto: ©2015 iStockphoto LP

Nordmenn netthandler for over 70 milliarder kroner i året, og nå går startskuddet for julehandelen. For de fleste går alt greit – men noen lures inn i abonnement de ikke ønsker, mottar ikke bestilte varer eller blir feilfakturert. Hvordan kan vi best mulig sikre oss mot nettsvindlerne? 

Betal med kredittkort

- Ikke bruk debetkortet ditt, men betal alltid med kreditt- eller betalingskort, sier Anders Gran i Eika Kredittbank.

Hva er det som gjør dette tryggere?

- Den aller største forskjellen er at du handler med bankens penger, og ikke dine egne. Om du skulle være uheldig og bli svindlet, er det i hvert fall ikke lønnskontoen din som blir tappet. Har du brukt kredittkort er det banken som tar ansvaret, forklarer han.

Gran understreker at det stort sett er trygt å handle på nett, spesielt om man tar forholdsregler og holder seg til velrennomerte butikker.

- Samtidig vet vi at 4 av 10 netthandlere en eller annen gang har opplevd problemer. Bruker du kredittkort vil du alltid ha den ekstra lille tryggheten om noe skulle oppstå.

Få er klar over fordelene

Jorge Jensen

Jorge B. Jensen. Foto: Forbrukerrådet.

Totalt har en kvart million nordmenn blitt rammet av svindel i forbindelse med netthandel, men bare 1 av 4 er klare over at de har bedre rettigheter ved bruk av kredittkort enn ved bankoverføring.

- Kortgarantien er ditt våpen mot svindel i netthandelen. Men av de som opplevde problemer, har bare 16 prosent fremmet krav overfor bank/kortselskap, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i en pressemelding fra Forbrukerrådet. 

Forbrukerrådet har sammen med Forbruker Europa laget en film om kortgaranti. Videoen er lansert som en del av en større folkeopplysningskampanje om temaet.  Bruk 30 sekunder på en  innføring i kortgaranti på nett:

Færre rettigheter med debetkort

Gunnar Harstad, advokat og spesialrådgiver i Finans Norge, bekrefter at du som forbruker kan gjøre de samme kjøpsrettslige innsigelser mot kredittkortutsteder som du kan gjøre mot selger.

- Pengekravene skal imidlertid først rettes direkte til brukerstedet, sier han på organisasjonens nettside.

Hva om man ikke har betalt med kredittkort?

– Når det gjelder andre betalingskort enn kredittkort, altså såkalte debetkort der en innskuddskonto blir belastet ved bruk av kortet, er det ingen lovfestet rett til å komme med tilsvarende kjøpsrettslige innsigelser og pengekrav mot kortutsteder, forklarer Harstad.

5 råd for trygg netthandel

Forbrukerrådet har laget en oversikt over hva du bør undersøke før du handler på nett:

  1. Sjekk om du finner kontaktinformasjon. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin. Så når du skal vurdere en nettbutikk, kan du begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer.
  2. Sjekk firmaets rykte. Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss slikt som fraud, complaint, review og lignende.
  3. Sjekk vilkårene. Selgere kan sette veldig ulike betingelser for hva som skjer ved for eksempel forsinkelse, avbestilling eller retur. Dette er avtalen din med selger, så vær sikker på at du vil akseptere den. Dette gjelder særlig utenfor EU/EØS-området, der rettighetene varierer stort.
  4. Sjekk totalsummen. Før du handler på nettbutikken, bør du sammenligne prisene med andre butikker. Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt. Skal du importere noe, kan du sjekke importkalkulatoren til Tollvesenet.
  5. Velg sikker betaling. Tenk deg om to ganger før du betaler for en vare eller tjeneste på forskudd. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal.

Populært på Online.no nå: