Søk
Meny

Disse 8 enkle sikkerhetsgrepene lar deg surfe tryggere på nett

Mann på sofa som følger tipsene for trygg nettsurfing

Har du disse triksene i bakhodet, blir sjansen for at du går i nettets mange svindelfeller langt mindre.

Selv om nettkriminelle benytter seg av kjente metoder for å lure til seg penger eller opplysninger, klekker de stadig ut nye måter å pakke det inn.

I en travel hverdag på nettet er det derfor smart å ha i bakhodet at også du er et potensielt mål. Tyvene kaster nemlig ut et stort nett, og er du ikke forsiktig kan det hende at du blir fanget.

Med det sagt: Det finnes flere enkle forholdsregler du kan ta for å luke unna mange trusler. Her er åtte av dem.

1. Hold private opplysninger for deg selv

Første bud er å ikke dele sensitive person- og kontoopplysninger på nett. Slik data er gull verdt for nettkriminelle, men først må de altså få dem fra deg.

Dersom noen ber om opplysninger over e-post, SMS, chat- og meldingstjenester eller gjennom suspekte lenker, bør du derfor aldri oppgi sensitiv informasjon. 

Unntaket er om du er sikker på at du kommuniserer med en pålitelig aktør, som nettbanken eller en nettbutikk du er godt kjent med. Disse bruker gjerne BankID – men også her må du holde tunga rett i munnen

2. Ikke følg lenker – skriv heller inn nettadressen selv

Av og til kan det være at du får en henvendelse du mistenker kan være ekte – for eksempel relatert til en pakke du venter på, eller knyttet til et abonnement på en tjeneste.

Første av alt: Ta deg god tid til å sjekke nettsiden og aktøren som ber deg om informasjonen. Et raskt nettsøk kan raskt avsløre om forespørselen er hederlig eller humbug – husk at det sjelden er noe som haster så fælt at du ikke har tid til å google.

Generelt bør du unngå å trykke på lenker. På datamaskiner er det mulig å se hvor nettadressen leder ved å holde muspekeren over den.

Men falske nettadresser kan til forveksling lett se ekte ut, så det kan for sikkerhets skyld være greit å selv skrive inn adressen til nettstedet i nettleseren.

Og for at du som Telenor-kunde skal være så sikker som mulig når du surfer på nettet, vil det innebygde sikkerhetsfilteret Nettvern blokkere nettsider som er falske eller infiserte

3. Sjekk at nettadressen kommer med «hengelås»

Av og til må du oppgi personlig informasjon på en nettside, for eksempel om du skal betale for en vare. Da er dette punktet viktig:

Har du lagt merke til at det dukker opp en hengelås (eller betegnelsen «https://») foran en nettadresse? S-en her står for secure, og enkelt forklart indikerer dette at nettsiden krypterer datatrafikken. All informasjon inn og ut av siden er dermed «skjult» for utenforstående.

Alle seriøse aktører som etterspør sensitiv data, benytter seg av kryptert tilkobling. Dersom hengelåsen ved adressefeltet ikke er lukket eller det kun står «http://» (altså uten den nevnte s-en), bør du stoppe opp.

Prøv å legge til en s-en selv eller klikk på hengelåsen for å få opp informasjon om tilkoblingen. Og vær obs på at også falske nettsider kan operere med en hengelås, så du bør likevel være obs på de andre kjennetegnene på en falsk nettside.

4. Skru på personvernsinnstillinger

Dette kan være litt tidkrevende, men det kan virkelig være verdt det. 

Alle pålitelige plattformer, apper og nettlesere har sikkerhets- og personvernsinnstillinger, og som oftest kan du selv gjøre egne tilpasninger. Det er en stor fordel å gå gjennom disse, særlig for tjenester du bruker mye. 

Merk deg at også informasjon som skal brukes til markedsføringsformål også kan være skadelig. Tjenesten du bruker har kanskje ikke onde hensikter, men deler de opplysninger og brukerdata med andre, kan det havne i hendene til noen som ikke er like velmenende

5. Bruk smarte og sterke passord

Forhåpentligvis bruker du ikke «123456», «password» eller «abc123» som passord. Og forhåpentligvis bruker du ikke det samme passordet til alle innloggingene dine på nett. Hvis du gjør det, bør du ta grep.

Vi har noen gode råd for hvordan du kan lage sikre passord. Og om du lurer på om e-posten din (og eventuelle passord knyttet til den) er lekket på nett, anbefaler vi at du tar e-postsjekken.

6. Oppbevar passordene i et hvelv

Det skal riktignok ikke mange unike passord til før de fleste av oss mister oversikten. Når det skjer, bør du ikke lagre passordet i nettleseren, men heller ta i bruk en ekstern løsning for passordhåndtering – et såkalt «passordhvelv».

Dette er ikke bare en langt sikrere måte å håndtere (og huske) alle passordene du bruker hver dag på nettet. Men de fleste av disse programmene kan også fylle inn brukernavn og passord for deg – også på mobilen, der du kjapt kan verifisere deg med et fingeravtrykk eller FaceID i stedet.

7. Bruk totrinnsverifisering der du kan

Og om du ikke gjør det allerede, bruk totrinnsverifisering. Det legger til et ekstra lag med sikkerhet – eller trinn om du vil – i tillegg til passordet ditt ved at du må taste inn en unik kode som du får tilsendt på SMS eller henter fra en kodeapp.

8. Unngå åpne nettverk

Det er blitt en selvfølgelig del av hverdagen: der mange folk oppholder seg, er det gjerne et offentlig nettverk i nærheten. Disse bør du styre unna.

Ofte er sikkerheten på lett tilgjengelige nettverk ikke noe særlig å skryte av – mange mangler nemlig kryptering. På samme måte som med usikrede nettsider, fraktes dataene dine over slike nettverk i klartekst, uten å bli kodet om. Dermed er du sårbar for hacking, virus og annet skadelig programvare.

Derfor er det en god idé å bruke en VPN-løsning – som SAFE WiFi, som forhindrer uvedkommende fra å snoke på nettrafikken din på offentlige steder.