Stressa for 17. mai-maten?

- Husk at mye kan lages en dag i forveien.
Mat til 17 mai

Du kan fylle koldtbordet med alskens deilige retter på nasjonaldagen. Foto: Matprat.no.

Matredaktør Ann-Christin Bru hos Matprat har gitt oss sine beste matforslag for en vellykket 17. mai, enten du griller, lager koldtbord eller dessert.

Veien ut av tidsklemma

Det er fort gjort å tråkke i salaten når du får kort tid på forberedelsene. Heldigvis er det flere gode alternativer du kan klargjøre dagen før.

- Spekematbord kan du gjøre ferdig på veldig kort tid. Kjøp ferdigkuttet spekeskinke - du får mye god spekepølse på butikken - som du enkelt kan legge på fat. Suppler med godt brød og frukter, eventuelt oster, og du har et ferdig festmåltid på en times tid.

Her er det også enkelt tilbehør som gjelder: Eggerøre, druer, jordbær, melon, salat, potetsalat og rømmedressing er alle sikre vinnere til et koldtbordt. 

Har du lyst til å prøve noe nytt, kan du servere gjestene denne friske varianten: Spekeskinke med vannmelon og mynte 

Husk imidlertid at frukt og salat ikke bør forberedes før samme dag, med mindre det er snakk om ferdigkuttede blandinger.

Perfekt for grilling

Flere velger også å grille på 17. mai. Bru mener det er et av de enkleste og mest populære alternativene, siden det tilbyr stor variasjon.

- Det mest praktiske å grille er fileter. Du kan gå for klassikerne – kylling, storfe og svin – eller prøve deg på svinenakker, som er enkle å grille uten at de blir tørre. En hel indre- eller ytrefilet er også en vinner i selskap.

Husk imidlertid å gå til anskaffelse av et steketermometer, slik at du er hundre prosent sikker på at alt er riktig stekt. Bru forklarer at du må stikke termometeret i den tykkeste delen på kjøttet for å få riktig resultat.

- Hvis du skal steke storfekjøtt er det en kjernetemperatur på 55-60 grader hvis du vil ha den ganske rød. Vil du ha den medium stekt er det 60-65 grader som gjelder. For svin skal det helst være mer gjennomstekt. 

Pavlova og bløtkake til dessert

Det trenger slettes ikke være noen lang prosess å lage en festkake til nasjonaldagen. Ifølge Bru er den nye trenden en av de enkleste kakene du kan lage – nemlig pavlova.

Mat til 17 mai

En pavlova er enkel å lage, og kan dekoreres med alt fra bær til eksotisk frukt, forteller Ann-Christin Bru. Foto: Matprat.no.

- En pavlova består av marengsbunn og vaniljekrem, som er kjempeenkelt å lage. Marengsbunnen kan du lage opptil en uke før feiringen starter, slik at det eneste som gjenstår er å legge på kremen og bærene når dagen kommer. Det fine med en pavlova er at det passer til alt – og ønsker du variasjon, kan du alltids lage dem i mindre varianter.

Hvis du vil gå den tradisjonelle veien, kan du også prøve deg på en bløtkake dekorert med jordbær og blåbær. 

Kjøttfri 17. mai

Selv om flere av 17. mai-rettene inneholder kjøtt, er det flere gode måltid der ute for deg som er vegetarianer eller veganer. 

- Hvis du er vegetarianer ville jeg anbefalt en pai – her er det mange gode kombinasjonsmuligheter, og det er veldig godt uten kjøtt også. Du kan også lage et tapasbord med tortillas, potetretter, omeletter og lignende. 

For veganere tipser Bru om en bruschetta, samt fylt paprika eller aubergine med forskjellige typer grønnsaker. 

- Du kan også lage et helt tapasbord med vegansk utgangspunkt, med for eksempel hummusdressing ved siden av. Selv om du ikke bruker kjøtt, trenger det ikke være kjedelig, avslutter hun.

Populært på Online.no nå: