Disse seks teknotrendene må du vite om!

Hva sier du til å betale med en selfie?
Teknologitrender fra Barcelona

Virtuell virkelighet, også kjent som VR, var overalt på årets MWC-messe. Foto: Mikael Lunde

Verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona, er over for denne gang.

Vi var som vanlig tilstede sammen med over 100.000 andre på det travle messegulvet, og fikk blant annet sett nærmere på noen av vårens største mobilnyheter.

Hever vi blikket fra de konkrete produktnyhetene, var det også mulig å peke ut noen klare, overordnede teknotrender på mobilmessen. Her er noen av de største:

1. Bedre lyd og bilde på mobilen

Mange nye mobiler med fancy funksjoner

Modultelefon: LG G5 lar deg bytte ut tilbehøret. Foto: Mikael Lunde

Nå som de fleste mobiler har store, fine skjermer og masse kraft under panseret som standard, er det tilleggsfunksjonene som får mest oppmerksomhet.

Årets toppmodell fra Samsung, Galaxy S7 og S7 edge, kunne for eksempel skilte med at den er vanntett, samt at kameraet er blitt langt bedre. Dette var også gjennomgangstonen hos flere andre produsenter, blant annet LG – som med sin G5 gjør mange av tilleggsfunksjonene valgfrie ved at de fysisk kan legges til og fjernes i bunn av telefonen.

Vi ble også gledelig overrasket over å se logoen til Bang&Olufsen på mange av de kommende mobilene – den danske lydkjempen har åpenbart tatt et stort steg over i mobilbransjen, og forhåpentlig tatt med seg mye god lyd dit.

2. Skjermer som "tenker selv"

Denne skjermen er alltid på

Alltid på: Flere telefon, som denne Samsung Galaxy S7-modellen, viser alltid nødvendig info på skjermen uten at du må skru den på. Foto: Mikael Lunde

Samtidig som mobilene blir mer og mer avanserte, er det flere som også påpeker at vi kanskje bruker litt for mye tid på skjermen.

Noen av selskapene, som Samsung og LG, løser dette ironisk nok ved å lansere en skjerm som alltid er på. Her vises imidlertid bare den aller viktigste informasjonen (som du selv kan bestemme), noe som gjør at du slipper å plukke opp og «vekke» mobilen for å se hva klokka er. For eksempel.

Aller lengst gikk imidlertid Sony, som i år viste en rekke produkter (som ikke skal lanseres helt ennå) der poenget er å bruke mobilens funksjoner uten å se på skjermen. For eksempel et eksternt mobilkamera som sørger for å ta et bilde idet kakelyset blåses ut, helt av seg selv, mens du kan konsentrere deg om bursdagsbarnet.

3. Virtuell virkelighet - også via telefonen

Mark Zuckerberg vil bli stor på VR (også)

Mange på ballen: Facebook-sjef Mark Zuckerberg er en av mange som omfavner VR - her på Samsungs pressekonferanse, som delvis foregikk i VR. Foto: Facebook

Alle de store teknologikjempene jobber nå intenst med å introdusere virtuell virkelighet (VR) for folket, noe var tydelig med all «hypen» på årets messe. Dette er spesielle briller du kan ta på deg for å oppleve «en annen» verden som om du selv befant deg i den.

VR vil komme i alle prisklasser, også med tanke på utstyret du trenger for å oppleve det. Svært mange mobilprodusenter vil la deg koble mobiltelefonen rett inn i VR-brillene, mens andre aktører krever kraftige datamaskiner.

Nytt på årets messe var også at kamerautstyr for å filme egne VR-filmer nå blir tilgjengelig for folk flest, en viktig brikke i spillet om å få VR til å slå an bredt.

4. Styr hus og bil fra mobilen

Tingenes internett

Alt på nett: Biler, hus, arbeidsplasser - snart skal alt være på nett. Foto: Mikael Lunde

Stadig flere av tingene vi omgir oss med blir såkalt «smarte», noe som gjerne betyr at de er koblet på nettet. Denne bølgen kalles på norsk «tingenes internett», etter engelske «Internet of Things» (ofte forkortet IoT).

Allerede kjenner du kanskje noen som kan slå på lyset eller låse opp husdøra med en app, men dette er bare begynnelsen. Innen 2020 er det spådd at over 25 milliarder dingser vil være koblet til nettet i hjemmene, bilene og arbeidsplassene våre.

Dette byr ikke bare på mange muligheter, men også enkelte utfordringer – som hvordan alle disse tingene faktisk skal snakke med hverandre, og ikke minst hvordan de skal sikres.

5. Betal med en selfie

Betal med en selfie

Smil - du har betalt! Mastercard innfører nå betaling med en selfie. Foto: Mikael Lunde

Kontantenes æra er omme, og de fleste av oss er nå vant til å betale med plastikk.

Enklere skal det bli, ettersom såkalt kontaktløs betaling er på full vei inn i de internasjonale markedene, med aktører som Apple, Samsung, Mastercard og Visa i tet.

Men også betaling over nett skal bli enklere. For eksempel lanserer Mastercard en tjeneste der du kan betale for varer på nett ved å ta en selfie. Dette skal til alt overmål også være sikrere enn tradisjonelle passord, som ofte er enkle å knekke for hackere.

6. 5G-nettet kommer

Forvent 5G om noen år

Rask streaming: 5G-teknologien ble blant annet demonstrert med lynrask overføring av video. Foto: Mikael Lunde

Vi har så vidt fått begynt å fryde oss over de ekstreme overføringshastighetene 4G+ gir oss, før det nå begynner å bli snakk om 5G. Dette er riktignok noen år inn i fremtiden (tidligst 2020), men et naturlig tema for mange på verdens største mobilmesse.

Spesielt med tanke på hvor mange flere ting som i de kommende årene vil være koblet til nettet, vil det etter hvert oppstå nye behov. Dette kan langt på vei løses ved hjelp av et nett som ikke bare tåler mye mer trafikk fra stadig flere enheter, men også tillater langt raskere overføring av tyngre filer – for eksempel VR-videoer i 4K-kvalitet – enn dagens mobilnett tillater.

Populært på Online.no nå: