Søk
Meny

Nå skyter Telenors 5G-utbygging virkelig fart i hele Norge

Bilde av naturromantisk veistrekning i en norsk dal

Landsdekkende modernisering av hele mobilnettet gir 5G til stadig større deler av Norge. Neste år skal kommuner i alle landets fylker få 5G.

I løpet av første halvår i 2024 skal Telenors mobilnett være oppgradert med 5G – i hele Norge. Og i 2022 setter utbyggingen virkelig fart.

– Innen utgangen av neste år vil det være 5G i 250 kommuner, sier teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor.

Egenskapene ved 5G vil gi næringslivet, det offentlige og hver enkelt av oss muligheter langt utover hva tidligere generasjoners mobilnett har kunnet levere på, forteller hun. 

Bilde av Ingeborg Øfsthus.

GLEDER SEG: Teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor gleder seg til hele landet får 5G. (Foto: Telenor)

5G i hus og hytte

I 2022 bygger Telenor både helt ny 5G-dekning – og utvider eksisterende.

Nye kommuner i alle fylker vil få 5G, og ikke minst vil populære feriesteder, både på fjellet og ved sjøen, få 5G før sommeren 2022 og vinteren 2022/23.

Se hele oversikten over utbyggingsplanene, fylke for fylke >

– Det er et gigantisk prosjekt å bygge 5G i hele Telenors nett, og når vi første halvår 2024 er i mål, vil antall basestasjoner ha økt til omkring 9000. Vi er kompromissløse på at vi skal tilby norske mobilkunder det beste 5G-nettet, sier teknologdirektør Øfsthus.

5G-dekning på populære feriesteder

Disse ferie- og fritidsstedene vil få 5G-dekning til neste sommerferie:

Sarpsborg, Arendal, Kragerø, Færder, Larvik, Moss, Sandefjord, Tønsberg, Bamble, Frogn, Hvaler og Råde. 

Og her vil det være 5G-dekning i vinterferien 2022/2023:

Gausdal (Skeikampen), Hemsedal, Hol (Geilo), Ringebu (Kvitfjell), Ringsaker (Sjusjøen), Trysil, Øyer (Hafjell) og Lillehammer.

Oppgradering av hele mobilnettet

Parallelt med 5G-utbyggingen oppgraderes også 4G-nettet, for å sikre en optimal mobilopplevelse for Telenors mobilkunder.

– 4G vil være helt avgjørende i flere år, samtidig som vi bygger ut 5G, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

– Et overveldende flertall av våre abonnenter er på 4G-nettet, og selv om dette tallet vil endre seg i årene som kommer, vil 4G være bærebjelken for mobilbruk i lang tid fremover. Det vil ta lang tid før majoriteten av kundene våre har 5G – og en 5G-telefon er avhengig av 4G for i det hele tatt å fungere.

Sjekk dekningen der du bor og ferdes >

Dobling av nettopplevelsen på ett år

Effekten av oppgraderingene og utbyggingen er allerede påtagelig:

Målinger fra analyseselskapet Ookla viser at hastighetene i Telenors mobilnett har fordoblet seg bare i løpet av det siste året. Det gjelder enten du har 5G eller 4G.

I tillegg medfører utbyggingen av 5G-nettet enda raskere 4G for de som har mobiler som støtter 5G. Nye 5G-mobiler er nemlig mye kraftigere også på 4G.

Men utbyggingen av 5G-nettet handler om mer enn bare hastighet. Oppgraderingene fører også til et langt mer stabilt nett, som har drastisk mindre nedetid. Norge får faktisk verdens mest hardføre mobilnett!

Bilde av dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen

PÅ JOBB: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen avbildet ved en basestasjon på Konnerud i Drammen.

Skal sikre gode kundeopplevelser

5G-utbyggingen er en del av det største teknologiskiftet i Norge i nyere tid. Det inkluderer også å bygge 5G på enkeltsteder der det er manglende bredbåndsdekning.

I løpet av to år vil Telenor bygge nærmere 250 nye basestasjoner der det i dag er mangelfull eller ikke-eksisterende dekning. Utbyggingen gjøres i forbindelse med utfasingen av det over 100 år gamle kobbernettet.

Dekningsdirektør Amundsen har tydelige ambisjoner og gir et konkret løfte:

– Dette er basestasjoner det under normale omstendigheter ville blitt for dyrt å bygge ut, men som vi likevel bygger ut for å gi dekning når kobbernettet er borte. Vi har lovet at alle skal få et nytt og bedre nett, og det løftet holder vi.