Fantastisk kamera, god batteritid og lynkjapp: Vi har testet iPhone 8 Plus

Ikke la deg lure av at den ligner på forgjengeren: iPhonen har aldri vært bedre enn nå.
Kvinne holder iPhone 8 med kamera åpen og tar bilde av Operaen

Apple lanserer nå ikke bare én ny iPhone, men tre: iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.

Mens iPhone X har fått et helt nytt og annerledes design, ligner iPhone 8 veldig på forrige generasjon. Så, hva er egentlig nytt med åttern?

En god del, viser det seg. Vi har nå testet iPhone 8 Plus i en uke, og kan ikke si oss annet enn enige med dem som mener at dette er den beste telefonen på markedet akkurat nå – og at iPhonen aldri har vært bedre!

Hardere, bedre, raskere, sterkere

Både iPhone 8 og 8 Plus kommer nå med glass i front og bak, noe som muliggjør trådløs lading. Å kjøpe en trådløs ladestasjon er riktignok dyrt, men vil trolig bli langt mer utbredt, enklere og dermed også rimeligere innen kort tid. (Apple har for eksempel inngått avtaler med hoteller, flyplasser og bilprodusenter om å bygge inn trådløse ladestasjoner.)

Skjermen i Plus-versjonen måler 5,5 tommer, altså en del større enn standard-versjonens 4,7. Rundt kantene er det formstøpt aluminium, og som før er mobilen vann- og støvtett. Om du er urolig for å knuse praktverket, er det greit å vite at iPhone 8 nå har det mest slitesterke glasset på markedet ... noe undertegnede fikk demonstrert da hun mistet test-telefonen ned en steintrapp.

På innsiden finner du den nye Apple-prosessoren, A11 Bionic. Det skal ifølge flere tester være den kjappeste på markedet, 70 prosent kjappere enn A10, som sitter i forgjengeren. Grafikkbrikken er også kjappere enn før, hele 30 prosent – en kraft som viser seg å komme godt med når du bruker apper som baserer seg på kunstig intelligens.

Siri har for eksempel blitt smartere, og hører nå virkelig etter hva du sier – blant annet ved hjelp av langt bedre stemme-gjenkjennelse.

Skjermen tilpasser seg omgivelsene

iPhone 8 Plus

iPhone 8 Plus.

Nytt med skjermen er at den kommer i såkalt True Tone. Det betyr at telefonen måler lyset i omgivelsene og automatisk tilpasser fargene du ser, slik at bildet på skjermen blir mer naturtro og «behagelig» for øyet. Ikke minst gjør dette at telefonen nå faktisk er mulig å bruke i skarpt sollys.

Ikke minst: Kombinasjonen av bildekvalitet, størrelse, ytelse og True Tone gjør iPhone 8 Plus til en veldig bra skjerm å se serier og video på – spesielt når du er på farten og sitter for eksempel på bussholdeplassen.

Overlegen batteritid

iPhones batteritid har tidligere vært et irritasjonsmoment for flere – undertegnede inkludert. På grunn av bedre ytelse og prosessor, har nå endelig Apple fått bukt med problemet.

iPhone 8 knuser konkurrentene på batteritid, og avhengig av bruken skal man kunne klare mellom en og en halv til to dager på én lading.

Med relativt aktiv bruk av telefonen – det vil si streaming av musikk til og fra jobb, to telefonsamtaler på rundt 30 minutter hver, en del surfing og hyppig bruk av Mail og Messenger hele dagen, hadde telefonen til undertegnede fortsatt 50 prosent batteri 12 timer etter den ble tatt ut fulladet.

Bedre kamera

To bilder tatt med iPhone 8 Plus til forskjellige tider på døgnet

Eksempler på bilder tatt med iPhone 8 Plus. Bildet til venstre er tatt på morgenkvisten, og bildet til høyre nærmere kvelden.

Kameraet har også blitt merkbart oppgradert siden sist, og på begge modellene tar du nå kvassere bilder i mørket, og får bedre fargegjengivelse og raskere autofokus.

Som tidligere har Plus-modellen et hakket bedre kamera enn «lillebror», med to linser i bakkant, optisk bildestabilisering og en sensor som kan jobbe bedre under dårlige lysforhold. Poenget med to linser er blant annet at du får bedre zoom og dybde i bildene.

For undertegnende, som vel ofte har problemer med å ta skarpe bilder med riktig fokus, var iPhone 8 Plus-kameraet nærmest en velsignelse.

Samtidig har kameraet nok å by på for mer erfarne hobbyfotografer. Nytt er det at du kan filme i 4K med 60 bilder i sekunder. Du kan også spille inn en video med 240 bilder i sekundet, og endre til slow motion i ettertid. Husk at slike videofunksjoner krever svært mye lagringsplass, og du gjør lurt i å frigjøre plass på telefonen før du filmer.

Stilig og smart portrettfunksjon

Portrettmodus på iPhone 8 Plus

Apples satsning på kunstig intelligens kommer også til uttrykk i kameraet: Portrettmodusen på iPhone 8 Plus kan nå bedre «blurre» bakgrunnen, noe som gir mer profesjonell kvalitet på portrettbilder. Det er nå nesten så du kan «lure» flere til å tro at profilbildet ditt er tatt med et vaskekte speilreflekskamera, og ikke telefonen.

Den nye «lighting»-modusen kan nemlig automatisk analysere bilder, og endre på lyssettingen og dermed bakgrunnen til bildet. Det kan for eksempel se slik ut:

Alt i alt: Kameraet på iPhone 8 Plus holder et høyt nivå.

Gir deg «bedre» virkelighet

Apple satser også hardt på utvidet virkelighet (AR). Dette er enkelt forklart en teknologi som lar deg legge virtuelle bilder på toppen av virkeligheten, via mobilskjermen, slik at det ser «ekte» ut.

Sofa fra IKEA i en app

I iPhone 8 Plus gjør dette seg gjeldende gjennom sensorer og maskinvare som er spesielt tilpasset sporing av det du har rundt deg – slik at apper kan legge alt de måtte ønske på toppen med svært god nøyaktighet.

Dette åpner opp for enormt kule muligheter i mobilspill, men kan også være direkte nyttig. For eksempel har IKEA laget en app som lar deg teste hvordan den nye sofaen ser ut i stua di – før du kjøper den. Se også for deg virtuelle målebånd ...

Mange fordeler med iOS 11

Tilpasningen til AR er en del av nye iOS 11, som i det hele tatt har mange gode nyheter.

Noe av det vi liker best med iOS 11 er det nye kontrollsenteret, «snarvei»-skjermen du kan trekke opp fra bunnen av iPhone-skjermen, som nå både er langt mer oversiktlig og innholdsrik enn tidligere, i tillegg til at det enkelt kan tilpasses.

Ikke minst er nå iPhone 8 lett å sette opp. iOS 11 oppdager nemlig automatisk om du har en ny telefon i nærheten, og det samme gjelder om du har en ny Apple Watch.

For å sette opp den nye enheten din, kan du med iOS 11 bare holde den nye mot den gamle – og på «magisk» vis se at alle innstillinger, iCloud-passord og app-info blir overført. Dette hjelper deg med å komme i gang med den nye telefonen eller smartklokka di mye kjappere enn før.

iPhone 8 Plus kommer i tre farger, sølv, stellargrå, og en ny gullfarge.

Andre smarte tips og triks til iOS: