Syv slag til julekosen

Det er desember og høytid for julebakst. Finn frem kakeboksene og fyll dem med deilige julekaker.
julekaker

Det blir ikke jul uten julekaker - her er de syv slagene du må bake til julefeiringen. Foto: Mari Svenningsen/montasje

Endelig er desember her, og mange har sikkert så smått begynt å telle ned til julekvelden. Mens vi venter på snøen skal lave ned og julen ringes inn, hvorfor ikke fylle huset med deilig julebakst? For mange av oss er det faktisk ikke ordentlig jul før de syv slagene er på plass i kakeboksen. 

Gammel tradisjon

Tradisjonen med syv slag til jul henger igjen fra gammelt av. Da skulle det ikke spares på noe til jul, i hvert fall ikke når det gjaldt baksten. I tillegg ble syv regnet som et lykketall. 

Tidene har kanskje endret seg, men det er likevel alltid hyggelig å servere egenproduserte kaker - for ikke å snakke om den nydelige juleduften som brer seg i hele huset.

Hvilke syv kakeslag?

Hvilke kakeslag som faller innenfor de syv slagene har vært en tilbakevendende diskusjon i mange år, og i realiteten finnes det ingen fasit. 

- Det varierer fra sted til sted, og fra familie til familie. Men det vi vet, er at pepperkaker, krumkaker, sandkaker, sirupssnipper, smultringer, berlinerkranser og kransekaker er blant de mest populære kakene, forteller matredaktør Ann-Christin Bru hos Matprat

Videre påpeker hun at de mest lettbakte julekakene er pepperkaker og serinakaker. Skal du imidlertid virkelig imponere i juleselskapet, er en pent pyntet hjemmelaget kransekake en sikker vinner.

Her har du oppskriftene på syv julekaker du kan fylle boksene med til jul:  

Krumkaker

Fat med krumkaker

Krumkaker er virkelig en av juleklassikerne. Den sprø julekaken er perfekt til desserten. Server gjerne som tilbehør til kaffekosen, eller som dessert sammen med for eksempel multekrem eller en friske bær.

Smultringer

En sil med smulteringer

Tradisjonelt sett var disse deilige smultkakene noe man lagde hele året, men i nyere tid forbinder vi dem nok mest med jul og julebakst.

Berlinerkranser

Fat med berlinerkranser

Berlinerkransene er søte, små juleklassikere dyppet i knasende perlesukker. Bakingen kan fremstå som en liten prøvelse, men resultatet blir de deiligste julekaker.

Fattigmann

En veltet boks med fattigmann-kaker

Til tross for navnet «Fattigmann» er dette svært eksklusive julekaker, med både egg, kremfløte og en dæsj konjakk.

Sandkaker

Fat med sandkaker

Sandkaker en av de virkelig tradisjonelle julekakene. De er kjempegode servert sammen med vanilje- eller multekrem.

Sirupssnipper

Blank skål med sirupsnipper

Disse rutene med taggete kanter og en skåldet mandel på midten, er for mange et symbol på julen. De både smaker fantastisk og har lang holdbarhet.

Goro

Goro på et sølvfat

Goro er en av de eldste kakene vi kjenner til. Tidligere spiste man disse deilige kakene året rundt, men i nyere tid har goro blitt et av de faste slagene i julebaksten.

Kilde: MatPrat

Populært på Online.no nå: